I Elvira odlazi iz BiH: Završila fakultet, nema dana staža u struci…

"Bit će mi teško ostaviti porodicu, bit će mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići..."


Foto: Envato
Foto: Envato

Elvira Hukić jedna je od mnogih koja pohađa kurs njemačkog jezika. Cilj, otići vani, jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta, nema dana radnog staža u struci nego već 12 godina radi kao trgovac.

 – Njemački jezik učim isključivo zbog potrebe. Ko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni s 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram njemački, da se trudim da učim, ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj porodici i sebi, kaže medicinska sestra i diplomirani pravnik Elvira Hukić.

 – Čitav sistem u Bosni i Hercegovini je kolaps, počevši od prava zdravstva, a o politici da ne pričam, nijedna zemlja nema pet, predsjednika, tri predsjednika, svi imaju jednog, jedino BiH ima tri, i svađaju se ko će zastavu nositi, koja će zastava visiti, a tolika problematika u državi, kaže diplomirana medicinska sestra Šejla Mujić-Begagić.

 – I meni će biti jako teško otići, bit će mi teško ostaviti porodicu, bit će mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje djece, moja djeca nemaju ovdje budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negdje tamo da djeca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj djeci ne bih omogućila?, dodaje Elvira Hukić.

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Elvira iz dana u dana sve je veći. U posljednjih 10 godina našu zemlju napustilo je više od 5.230 medicinskih sestara/tehničara, a samo u prošloj godini iz komore se po osnovu odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150. Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenom sustavu, posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

 – Primijetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom opsegu posla. Neka radna mjesta su zamijenjena prekvalificiranim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar, rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara u ZDK Sabina Čolić, prenosi 072info.com.

 – Na neki način dolazimo u situaciju da se mi ustvari školujemo u srednjim medicinskim školama i na fakultetima za neku drugu državu, mišljenja je Nino Hasanica, diplomirani medicinski tehničar.