Hrvatska: Profesor anatomije se nagodio s USKOK-om i priznao da je prodavao ispite

Na zagrebačkom Županijskom sudu prihvaćena je nagodba profesora anatomije Zlatka Kelovića s USKOK-om, kojom je on u zamjenu za zatvorsku kaznu i vraćanje novca od navodnog mita za ispite, priznao optužbe o prodaji ispita.


hrvatska profesor anatomije priznao uskok

Na zagrebačkom Županijskom sudu prihvaćena je nagodba profesora anatomije Zlatka Kelovića s USKOK-om, kojom je on u zamjenu za zatvorsku kaznu i vraćanje novca od navodnog mita za ispite, priznao optužbe o prodaji ispita.

hrvatska profesor anatomije priznao uskokProfesor anatomije Zlatko Kelović priznao je optužbe da je prodavao ispite na zagrebačkom Medicinskom fakultetu pa je, nagodbom s USKOK-om, danas osuđen na dvije godine zatvora, piše portal Dnevnik.hr.

Kelović će, uz zatvor, morati vratiti i 2.500 eura koje je navodno primio kao mito kako bi studentima omogućio prolazak na ispitu iz anatomije.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Renata Miličević nagodbu potkupljivog profesora s tužiteljstvom potvrdila je na današnjoj sjednici optužnog vijeća. Za ostalih šest optuženika koji se nisu nagodili postupak je izdvojen pa će se o osnovanosti “njihove” optužnice odlučivati 17. maja.

Među njima su i sin te suprug Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koja je u novembru prošle godine zbog ovog slučaja na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti.

Istragom je, po pisanju medija, utvrđeno da je Kelović neovlašteno pribavio primjerak pisanog ispita iz anatomije te demonstratoru Mati Milasu rekao da obavijesti studente zainteresovane za dogovor. Među kupcima je bio i Hrvoje Lončar, ali primjerak ispita u njegovo ime preuzeo je otac Božo.

Prije Kelovića s USKOK-om se krajem aprila nagodilo još četiri optuženika preko kojih su studenti navodno dolazili do Kelovića kako bi mu za ispit platili od 500 do 2.000 eura. Dvoje optuženika tada je “sporazumno” osuđeno na uslovne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opšte dobro na slobodi.

U optužnici, podignutoj krajem prošle godine, Kelovića se tereti da je ispite “prodao” u septembru 2012. te da je u “koruptivnu hobotnicu” uvukao asistentice i službenike na katedri.

USKOK je Kelovića i druge danima nadzirao, a prikupljeni dokazi koji čine više od hiljadu stranica spisa, rezultat su brojnih “posebnih dokaznih radnji” poput prisluškivanja mobitela.

(Hina/Dnevnik.hr)