Historijski muzej BiH od sada ima Android aplikaciju

Tri studentice završne godine Kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Džana Bašić, Amila Zimić i Rialda Spahić volonterski su izradile mobilnu aplikaciju za Historijski muzej BIH.


muzej5 1

U periodu od oktobra 2016. do marta 2017. godine, mlade programerke razvile su Android mobilnu aplikaciju i web aplikaciju za administratora Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Razvoj aplikacije je bio u sklopu predmeta Posebne teme kompjuterskih nauka, a koji je mentorisala profesorica doc. dr. Jasminka Hasić-Telalović.

Tokom razvoja, studentice su imale redovne posjete muzeju i sastanke sa direktoricom, gđicom Elmom Hašimbegović kako bi aplikacija zadovoljila potrebe Muzeja. Sa svojom mentoricom, tri mlade dame izjavile su da im je velika čast da, kao studentice, predstave svoje znanje i svoj Univerzitet na ovakav način i da doprinesu dašak tehnologije bosanskoj kulturi.

– Nije nepoznato da se historijske vrijednosti u muzeju sve rjeđe posjećuju i da su posebno mladi ljudi sve manje zainteresovani da uče o svojoj historiji. Mi živimo u vremenu pametnih telefona, te se nadamo da će naš rad inspirisati građane i turiste da posjete ovaj 70-godišnji muzej,  izjavile su programerke.

muzej4

Ovo je samo jedan od primjera da naša zemlja ima mnogo više potencijala nego što se govori o tome i da je budućnost svijetla sa ovakvim studentima koji su ujedno i vješti i strastveni kada je u pitanju rad za svoju kulturu. Zahvaljujući Amili, Rialdi, Džan i profesorici Jasminki, Historijski muzej je ušao u novu dimenziju svoga postojanja.

Testna verzija aplikacije se može preuzeti  ovdje.

(STUDOMAT.ba)