Historijske činjenice u koje moramo prestati vjerovati

Naš mozak raspolaže s pregršt historijskih informacija i činjenica koje smo čuli, čitali ili učili u školi. Jesu li one sve i istinite?


1 16

Historija nam je dala pregršt informacija o ljudima i događanjima iz prošlosti. Kako sve te činjenice nisu skroz točne pokazuju i ovi primjeri:

Walt Disney prvi je nacrtao Miki Mausa.

Miki Mausa prvi je nacrtao Ub Iwerks, glavni animator tvrtke. Walt Disney je nastavio s crtanjem nakon prvih skica. Naravno, Disney je ovaj lik značajno promijenio u odnosu na prvobitni izgled, ali ipak nije bio idejni tvorac kao što se to misli, prenosi x-ica.com.

Vincent van Gogh odsjekao si je uho.

Ovaj poznati holandski slikar nije odsjekao cijelo uho već samo vrh. Nakon svađe sa slikarom Gauguinom van Gogh ga je htio zaklati. Međutim, brzo se predomislio i za kaznu je sebi odrezao komadić uha i bacio ga prostitutkama u javnu kuću.

Napoleon Bonaparte je bio vrlo nizak.

Netočno. Napoleon je bio visok 170 cm i za to doba bio je iznadprosječne visine.

Antonio Salieri bio je ljubomoran na Mozarta.

Iako je ovaj italijanski kompozitor na temelju glasina bio optužen za ubistvo Wolfganga Amadeusa Mozarta, što nikada nije i dokazano, nije istina da je bio ljubomoran na njega iz razloga što je u to vrijeme bio popularniji i uspješniji. Jednostavno, nije imao razloga za ljubomoru.

Ferdinand Magellan prvi je oplovio svijet.

Magellan je poginuo na Filipinima, u sukobu s domorocima, na polovici svoga putovanja.

Kleopatra je porijetlom iz Egipta.

Kleopatra, posljednja kraljica drevnog Egipta, podrijetlom je iz Grčke.

Albert Einstein je bio vrlo loš učenik.

Iako je Einstein progovorio kasnije nego većina prosječne djece, u školi je bio izvrstan učenik. Istina je da je izbjegavao razgovore na temu škole, jer mu je škola dosadna, ali to ga nije spriječavalo da uvijek bude među najboljima.

Thomas Alva Edison izumio je sijalicu.

Često se kaže da je Thomas Edison izumio klasičnu sijalicu, ali prije Edisona navode se imena 22 druga pronalazača sijalice sa žarnom niti. Edison je unaprijedio tada već postojeći proizvod.

Issac Newton otkrio je gravitaciju kada mu je na glavu pala jabuka.

Jabuka je pala pored Newtona na tlo, ne na njegovu glavu. Istina je da mu je to pomoglo da otkrije i razumije gravitaciju.

(STUDOMAT.ba)