Hana koja je briljirala na Potjeri osvojenim novcem će platiti studij u Holandiji: Ovo je njezina priča

18-godišnja Hana je nedavno briljirala u Potjeri, a novac koji je osvojila želi uložiti u svoje obrazovanje.


hana

Zadarska maturantica Hana nedavno je briljirala na Potjeri – u brzom krugu osvojila je čak 31.500 kuna, a potom uzela višu ponudu od 100.000 kuna.

Na kraju, njezina ekipa je pobijedila lovca i kući ponijela 135.000 kuna. Velik iznos koji je Hana osvojila iskoristit će za studiranje matematike u Holandiji. Pročitajte šta kaže o ovoj avanturi, ali i onoj koja je tek čeka.

Kvizomat: 18-godišnja učenica uzela višu ponudu i rasturila, da li biste znali odgovoriti na ova pitanja?

Hana Vlahov je svojim odličnim nastupom na kvizu i osvojenom nagradom zainteresirala javnost, posebno odlukom kako će osvojeni iznos namijeniti za studij matematike u Holandiji, a o svom interesovanju za kvizove te planovima za studije pričala je za portal srednja.hr.

Hana je, prije svega, govorila o motivima prijavljivanja za kviz i zašto baš “Potjera”?

 – Otkako je izašla, Potjeru bih ponekad pogledala, dok sam ove godine, kako smo imali puno slobodnog vremena, počela gledati svaki dan. Mislim da sam i prije toga znala da ću se prijaviti kada napunim 18 godina. Zapravo sam od malih nogu voljela učiti, otkrivati nove stvari i rješavati kvizove.

Na kvizu je izgledalo da Hana uopće nema tremu iako svi znamo da je taj kviz jedan od najgledaniji u regionu. Kako to objašnjava Hana?

 – Pa ne, nisam baš od javnog nastupa. Tijekom snimanja me ni u jednom trenutku nije uhvatila trema, iako moram priznati da desetak dana nakon što sam se prijavila i dobila poziv za sudjelovanje, sjećam se da sam tu noć prije spavanja cijela protrnula i shvatila – ajme meni bit ću na televiziji! Nakon toga više nije bilo treme, niti noć prije snimanja. Lovce sam ranije upoznala na kvizovima na kojima sam sudjelovala, tako da mi nisu bili kao celebritiji, već sam bila blago upoznata sa svime. Kako sam i ranije dosta gledala Potjeru i znala dosta odgovora na tuđa pitanja, zaključila sam da se neću osramotiti i da se nemam čega bojati.

Što ti je prolazilo kroz glavu kada si shvatila koliko si novaca upravo osvojila?

 – U jednom trenutku sam izračunala kako sam u sat vremena zaradila tri puta više nego što sam što sam ukupno zaradila radeći prošlo ljeto. To mi je bilo wow. S obzirom da će sav taj novac ići za moje obrazovanje, što je bio i neki cilj s kojim sam išla tamo, jako sam sretna što sam uspjela.

Hana je izjavila kako osvojeni iznos planira namijeniti za studij matematike koji planira upisati u Groningenu, u Holandiji, a zašto se odlučila baš za matematiku?

 – To mi je dugogodišnja želja, rekla bih već kojih 6,7 godina. Od nižih razreda osnovne škole sam preko interneta naučila dosta dobro engleski te sam tako i oduvijek željela studirati u Engleskoj. Mijenjala sam prioritete, malo Engleska, malo Škotska. Unatoč promjeni plana zbog Brexita, nisam odustala od želje za studiranjem vani i tako sam otkrila Holandiju. Matematika mi je omiljeni predmet u školi i voljela bih se baviti znanošću u budućnosti.

 – Uz osvojeno na Potjeri dodat ću i nešto svoje ušteđevine, što je dosta dobro. Koliko sam izračunala, taj iznos trebao bi mi biti dovoljan za godinu dana, ako ne i više. Nakon toga sigurno ću se snaći. Vidjet ću s obitelji koliko će me moći podržati, ali sigurno ću raditi preko ljeta. Također, kako trenutno učim programiranje, moći ću nešto i freelancati; programirati i izrađivati web stranice, pa i putem toga nešto zaraditi, rekla je ambiciozna i vrijedna Hana.

Hana je pričala o tome šta bi voljela raditi nakon završetka studija

 – Privlači me i dalje Engleska, možda i Škotska, vidjet ćemo. Ne vidim se baš u uredu, odnosno da ću raditi u nekoj firmi. Voljela bih se baviti istraživanjima na području matematike ili u kombinaciji s nekim drugim poljima. Uz znanstveni rad, voljela bih se nastaviti baviti i programiranjem freelance.