Student iz Indije Saud Ahmet Kan rekao je da ima dobro iskustvo za četiri mjeseca.

Vlada RS podržat će studijske programe na engleskom jeziku, koji je od ove godine zastupljen na banjalučkom Medicinskom fakultetu, jer pospješuju visoko obrazovanje i rad, kao i mobilnost domaćih studenata u razmjeni sa drugim fakultetima.

Ovo je rekao ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir koji je organizovao prijem za grupu studenata iz Indije, Njemačke i Turske. S njima je bio i dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić.

 – To ujedno prilagođava i podiže standarde na našim fakultetima, jer profesori moraju da predaju na stranom jeziku, moraju se prilagoditi programi, u čemu je banjalučki Medicinski fakultet uspio, izjavio je Budimir novinarima u Banjaluci, prenosi Srna.

Budimir je naglasio da se Banjaluka na ovaj način otvara prema stranim studentima i da je u ovom trenutku Medicinski fakultet “probio led”, uz izraženu nadu da će i ostali fakulteti, posebno prirodnih i tehničkih nauka, biti u prilici da prate takve trendove.

On je zahvalio menadžmentu Medicinskog fakulteta za ovu inicijativu koja traži dodatni trud i rad Fakulteta i Univerziteta, te poželio studentima prijatan boravak u Banjaluci.

 – Tokom razgovora sa studentima zaključio sam da su zadovoljni životom i organizacijom koju je napravio Medicinski fakultet, tako ne sumnjam da će ovaj prgram biti doveden do kraja, ali i da će se proširiti, naveo je Budimir i podsjetio da i Medicinski fakultet u Foči ima takav program.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo da je da je na prvoj godini studija medicine na engleskom jeziku, koji se uspješno sprovodi, 40 studenata iz Indije, 13 iz Turske i jedan student iz Njemačke.

Prema njegovim riječima, postoji velika zainteresovanost, ne samo za studij medicine, te da se od naredne školske godine očekuje i značajan broj stranih studenata koji su izrazili želju da studiraju dentalnu medicinu, farmaciju, možda čak i sestrinstvo.

 – Mi smo u prtiteklom periodu potpuno pripremili i prilagodili nastavne planove i programe, naši nastavnici u potpunosti su spremni i veoma uspješno sprovode nastavu na engleskom jeziku, tako da nemamo nijedan tehnički problem što se tiče izvođenja nastave, istakao je Škrbić.

Škrbić je naveo da postoje izazovi u prostornim kapacitetima, što je jedna od tema koja će biti rješavana sa Vladom i resornim ministarstvom Srpske, ističući da je već spreman projekat izgradnje novog kompelksa kampusa, kao i sredstva Evropske investicione banke.

Student iz Indije Saud Ahmet Kan rekao je da ima dobro iskustvo za ova četiri mjeseca koliko je već u Banjaluci, da je fakultet vrlo fleksibilan i da profesori brinu o stranim studentima, što im dodatno podiže moral i motivaciju.