Govor tijela: Pet načina kako ‘odglumiti’ samopouzdanje

Bilo bi poželjno da imate samopouzdanje, ali ga možete i lažirati. Ove savjete možete primijeniti u različitim situacijama – na primjer, kad vam se približava neka važna poslovna prezentacija ili razgovor za posao.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Opustite lice

– Izbrazdane obrve, stisnuti zubi i spuštena brada mogu biti znakovi manjka samopouzdanja, kaže stručnjakinja za govor tijela Tonya Reiman. Sljedeći put kad se osjećate tjeskobno, ali ne želite da to primijete i drugi, duboko udahnite i pokušajte omekšati svoje facijalne ekspresije. Plitko disanje je također još jedan znak da ste nervozni.

2. Ispravite se

– Osobe kojima manjka samopouzdanja drže se pogrbljeno, a ramena su im izbačena prema naprijed, ističe Reiman, te dodaje ‘pogrbljujemo se nesvjesno u želji da budemo što manji i da nas primijeti što manji broj ljudi.’

Želite li odaslati sasvim suprotnu poruku? Ispravite se, a dlanove spustite prema dole. Držanje tijela pojedinaca je jedna od prvih stvari koje primjećujemo. Povrh svega, ispravno držanje omogućava nam primanje više kisika u mozak, što nas čine energičnima i zdravijima.

3. Osmjehnite se

Ne podcjenjujte snagu osmijeha. Stručnjakinja za govor tijela ističe da on komunicira samopouzdanje i čini nas privlačnijima.

– Kada vidimo nekoga drugog da se smije u našim tijelima dolazi do hemijske reakcije koja smanjuje stres i povećava transmitere u mozgu zadužene za osjećaj zadovoljstva, naglašava Tonya Reiman.

Smijanje je zarazno, pa od njega imaju koristi sve osobe iz okoline.

4. Nagnite glavu

U intimnijem okruženju poput spoja, gdje želite biti samopouzdani i atraktivni drugoj strani, Reiman savjetuje održavanje kontakta očima, naginjanje gornjim dijelom tijela prema partneru, te naginjanje glave na lijevo. S druge strane, naginjanje glave u desno, signalizira vašem sagovorniku da ste osoba kojoj se može vjerovati, pa zapamtite ovaj trik za sljedeći put kada budete išli na razgovor za posao.

5. Ostavite ‘nevidljiv’ trag

Da bi drugoj strani ostali u pamćenju, poslužite se čulom njuha. Njuh je velik saveznik u privlačenju neke osobe, a vas može u trenu učiniti samopouzdanijim nego što se možda osjećate. Mirisne note vanilije, jantara, sandalovine i mošusa pojačat će bilo koji drugi miris koji nosite pa imajte to na umu kad budete kupovali novi parfem ili losion za tijelo.

(Zadovoljna.hr)