Georudijada će okupiti devet univerziteta iz šest država

„Georudarijada“ će biti održana od 27. aprila do 1. maja u Gradu sunca kod Trebinja.


Snimka zaslona 2022 03 21 222629
Foto: rf.unibl.org

SAVEZ studenata Rudarskog fakulteta Prijedor ove godine prvi put je organizator i domaćin tradicionalne međunarodne manifestacije “Georudarijada” koja okuplja studente devet univerziteta iz šest država, izjavio je predsjednik ove studentske organizacije Srđan Šobot.

„Georudarijada“ će biti održana od 27. aprila do 1. maja u Gradu sunca kod Trebinja.

Šobot je naveo da se očekuje oko 300 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Bugarske sa fakulteta rudarstva, geologije i nafte iz Ljubljane, Zagreba, Varaždina, Prijedora, Tuzle, Beograda, Bora, Štipa i Sofije.

On je rekao Srni da su prvi put u historiji fakulteta organizatori.

– Mi bismo bili najsretniji da smo to mogli na Kozari, ali trenutno nema smještajnog kapaciteta. I u drugim zemljama nije neophodno da se `Georudarijada` održava u gradu u kojem je fakultet, pa je tako Zagreb svoju organizovao u Poreču, pojasnio je Šobot.

Ove godine cijena smještaja i hrane po studentu je 120 eura u hotelu, a 100 uvra u hostelu za četiri dana.

– I kada smo bili učesnici drugih `Georudarijada` uspijevali smo uz pomoć sponzora da prikupimo dovoljno novca da student za to ne plaća više od 100 KM, a to pokušavamo i sada kad smo domaćini, s tim da sada imamo i obavezu izrade pehara, medalja i majica, plaćanje sportskih terena i konferencijskih sala, te troškova prevoza, dodao je Šobot.

Manifestacija je sportsko-naučnog karaktera. Studenti izlažu svoje naučne radove, učestvuju u kvizu znanja koji je usko vezan za struku i takmiče se u fudbalu, basketu, odbojci, šahu i stonom tenisu, a onaj ko u zbiru skupi najviše bodova, najuspješniji je fakultet te godine i dobija prenosni pehar.