Gdje putovati u 2023. godini: Ove evropske zemlje proglašene su najsigurnijim

Od ukupno 15 predstavljenih njih 11 je iz Evrope.


aerial view of munich germany
Foto: Envato

Godišnji pregled američke putničke osiguravajuće kompanije Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP) otkriva 15 najsigurnijih zemalja u koje treba putovati 2023. godine – uključujući 11 u Evropi, prenosi Euronews.

Nekoliko faktora doprinosi rangiranju, uključujući rezultate ankete ljudi koji su posjetili destinacije, Globalni indeks mira (GPI), najnovije savjete o putovanju američkog State Departmenta i GeoSure Global rezultate, koji kombinuju kriminal, zdravlje i putovanja upozorenja za veće gradove. Međutim, neke zemlje, poput Finske, nisu bile uključene u analizu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Izvan Evrope, Australija, Kanada, Novi Zeland i Ujedinjeni Arapski Emirati su također bili na listi najsigurnijih.

Ovo je 11 evropskih zemalja koje su se plasirale na rang listi: Belgija, Velika Britanija, Irska, Španija, Švicarska, Švedska, Njemačka, Norveška, Island, Danska i Nizozemska.

Belgija

Belgija je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu i zauzima 15. mjesto na BHTP listi i 22. na GPI. Najveća prijetnja u ovoj državi može biti unos kalorija. Američki State Department ovu zemlju, zajedno s mnogim drugim, svrstava u kategoriju nivoa 2, savjetujući putnike da, međutim, budu “oprezni” zbog moguće pretnje od terorizma.

graslei street and canal in the evening ghent belgium
Foto: Envato

Velika Britanija

Ova zemlja je na BHTP listi 14. najsigurnija zemlja na svijetu, u odnosu na 18. prošle godine, a nalazi se na 34. mjestu GPI. Opet, američki State Department svrstava zemlju u kategoriju 2. nivoa zbog moguće prijetnje od terorizma.

westminster abbey and big ben in the london skyline at night london uk
Foto: Envato

Irska

Iako je malo pala na ljestvici, Irska je na 12. mjestu među 15 najboljih destinacija na godišnjoj BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja svijeta. Također zauzima treće mesto na GPI i ima ocjenu na nivou 1 iz SAD-a.

the trinity college campus in dublin ireland
Foto: Envato

Španija

Španija je jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija za odmor i, na sreću, prilično je sigurna. Nalazi se na 11. mjestu na listi najsigurnijih zemalja svijeta prema BHTP-u i nalazi se u top 30 GPI. State Department je također svrstava u kategoriju 2. nivoa.

barcelona at sunset
Foto: Envato

Švicarska

Ova planinska zemlja je rangirana na devetu poziciju na BHTP-ovoj listi, na 11. na GPI-u i nalazi se u najnižoj kategoriji američkog State Departmenta, nivo 1.

federal palace of switzerland bundeshaus bern switzerland
Foto: Envato

Švedska

Švedska je na ukupno osmom mjestu na BHTP-ovoj rang-listi, nakon četvrtog mjesta u 2022. Ona također pada na 26. na GPI. Međutim, stopa kriminala je niska, a nasilni zločini su izuzetno neuobičajeni i, poput Švicarske, američki State Department ga svrstava u najnižu kategoriju.

stockholm capital city of sweden
Foto: Envato

Njemačka

Njemačka je na sedmom mjestu na BHTP listi – u odnosu na deveto mjesto prošle godine – i 16. na GPI. Sjedinjene Američke Države su joj dodijelile Nivo 2 zbog moguće prijetnje od terorizma.

aerial view of munich germany
Foto: Envato

Norveška

Norveška zauzima peto mjesto na BHTP-ovoj listi i 17. na GPI. Također se može pohvaliti upozorenjem za putovanja prvog nivoa – najnižem.

oslo norway night view embankment and residential multi storey
Foto: Envato

Island

Otočka zemlja je zauzela treće mjesto na BHTP-ovoj listi najsigurnijih mjesta za putovanje u 2023. godini, u odnosu na prvo mjesto prošle godine. Uprkos blagom padu, sjevernoevropska zemlja i dalje je rangirana kao najmirnija zemlja na svijetu prema GPI. Također, dodijeljen im je najniži nivo opasnosti za putovanje iz SAD-a.

reykjavik iceland
Foto: Envato

Danska

Još jedna skandinavska zemlja se takođe nalazi na listi. Na drugom mjestu prema BHTP-u, Danska je jedna od najsigurnijih zemalja svijeta i, kao dodatni bonus, Kopenhagen je na prvom mjestu u Indeksu sigurnih gradova 2021. godine. Američki State Department ovu skandinavsku zemlju stavlja u najnižu kategoriju, dok je GPI stavlja na četvrto mjesto.

copenhagen denmark canal
Foto: Envato

Holandija

Ova zemlja je na prvom mjestu na BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja i 21. na GPI. Američki putnici koji su bili ispitani prepoznali su Amsterdam kao jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. SAD joj dodjeljuje nivo 2 savjetodavne mjere za putovanje, opet zbog prijetnje od terorizma, prenosi klix.ba.

canal houses on the brouwersgracht in amsterdam in vintage tonin
Foto: Envato