Gdje je najbolje studirati: Ovo je lista 10 najpogodnijih svjetskih gradova za život

Najbolji grad nudi besprijekorne obrazovne i zdravstvene usluge.


Aerial view of Vienna - Vienna, Austria
Foto: STUDOMAT

Prema istraživanju EUI, na listi se pronašlo 173 grada širom svijeta, a određeni su na osnovu više faktora kao što su zdravstvena njega, obrazovanje, infrastruktura, okoliš, stabilnost i sigurnost.

Tako je Beč zadržao svoje prvo mjesto na EIU-ovom indeksu pogodnosti za život, osvojivši pohvale za pouzdanu infrastrukturu, izvanrednu kulturu i zabavu te besprijekorne obrazovne i zdravstvene usluge. Prati ga glavni glad Danske – Kopenhagen.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Veliki povratnicima na ovogodišnjoj listi smatraju se australski gradovi Melbourne i Sydney koji se nalaze na trećem i četvrtom mjestu ove liste. Proteklih godina, Sydney se nije ni nalazio u top 10 najpogodnijih gradova, a Melbourne je bio na 10. mjestu.

Interesantno je što su se čak tri grada iz Kanade našla u top 10 najpogodnijih gradova u svijetu, a to su Vancouver (peto mjesto), Calgary (sedmo mjesto) i Toronto (deveto mjesto).

Japanski grad Osaka također se našao na ovoj listi, gdje je zauzeo 10. mjesto. Ovaj grad je doživio blagi porast u ocjenama kulture i okoliša, a u tome je pomoglo i smanjenje Covid mjera.

U međuvremenu, Švicarska koja vrijedi za jednu od najboljih država za život, dobila je svoja dva “predstavnika”, a to Zurich koji je zauzeo šesto mjesto i Ženeva koja se izjednačila s Calgaryjem na sedmom mjestu.