Francuski studenti posjetili Ekonomski fakultet u Sarajevu: Na mladima svijet ostaje

Studenti iz francuske regije Bourgoin posjetili su Split, Mostar, Sarajevo i Novi Sad, te razgovarali o temi "Živjeti zajedno".


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Da je Ekonomski fakultet u Sarajevu otvoren za internacionalizaciju i da vode računa o tome da njihovi studenti imaju kontakt sa stranim studentima, govori i činjenica da su protekle sedmice bili domaćini studentima koji studiraju u Francuskoj, među kojima su i studenti sa područja zemalja regije, ali ih je većina iz Francuske.

Organizator turneje, u kojoj su 33 studenta obišla Split, Mostar, Sarajevo i Novi Sad, jeste Asocijacija Bourgoin Balkan Ekspres kojoj je cilj bio da “skrate simboličnu kilometražu između Balkana i Bourgoina”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

O iskustvima rata

– Svake godine organizujemo po jedan seminar na Balkanu i svake godine mijenjamo teme i zemlje. Ove godine nam je tema Živjeti zajedno, što je univerzalna tema, ali je region Balkana možda najbolji primjer za inicijative u tom smjeru. Počeli smo u Splitu, gdje smo imali više govornika, od kojih je jedan bio splitski imam, koji je održao zanimljivo predavanje o posebnosti integracije Islamske zajednice u Hrvatskoj. U Mostaru smo imali konferenciju novinara koji su nam pričali o tome kako se rat odvijao u Mostaru, te koje su danas posljedice. U Sarajevu smo posjetili Jovana Divjaka koji nam je pričao o iskustvima rata u BiH, te o iskustvima poslijeratnog mirenja sa posljedicama, a na okruglom stolu na Ekonomskom fakultetu smo ugostili Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH, kazao nam je Azur Melkić, predsjednik Asocijacije Bourgoin Balkan Ekspres, koji i sam studira u ovoj francuskoj regiji, ali je njegovo porijeklo iz Sarajeva.

U BiH se 500 godina živi zajedno i u tih 500 godina, kao i u najsretnijoj porodici, dođe do nekih sukoba, pa je tako došlo i do “tog nesretnog rata koji je sada 25 godina iza nas”. Kazao je ovo Finci studentima, te im poručio kako se ipak treba oslanjati na period kada se ovdje živjelo u miru.

– Nadam se da smo to sada prevazišli i da se situacija smirila, još ako se ekonomska situacija popravi, sigurno je da ova zemlja ima itekako dobru budućnost. Činjenica je da je teško promijeniti lošu sliku o našoj zemlji jer je mnogo loših stvari koje se svakodnevno dešavaju, pa takve vijesti i u medijima zauzimaju najviše prostora. Razlog je to što i mladi onda odrastaju u takvom okruženju, tako sazrijevaju i onda i oni idu u tom smjeru – što gore, to bolje, poručio je Finci.

Ova posjeta bila je prilika da se studenti lično uvjere u to kakva je situacija u ovim zemljama, tako što su posjetili pojedine gradove i razgovarali s ljudima direktno. Kako je kazao Melkić, oduševila ih je bogata historija kako BiH, tako i ostalih zemalja regiona, kao i kultura i dobri ljudi, ali ih je i iznenadila nejednakost u društvu.
Normalan život

– Na pola puta smo i već vidimo da se njihova slika o ovom regionu počela mijenjati i da počinju shvatati cijeli koncept Balkana na jedan potpuno drugačiji način i vide koliko je bitan dalji razvoj odnosa zemalja Balkana i Evrope i kolika je zapravo naša uloga kao mladih koji će jednog dana možda biti i političari, u međusobnom povezivanju zemalja Balkana, kao i Balkana sa Evropom, kazala je Martina Ćirić, potpredsjednica Asocijacije.

Francuski studenti posjetili Ekonomski fakultet u Sarajevu Na mladima svijet ostaje 1

Dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić podržao je ovu inicijativu, te također istakao kako je činjenica da je mladima iz drugih evropskih zemalja nejasna situacija u BiH zbog pomiješanosti Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih naroda, ali je kazao i kako se ovdje sasvim normalno živi bez problema i prepreka.

– Za studente smo pripremili i određena predavanja o ekonomskoj situaciji, jer i ekonomija može približiti ljude. Da ima više posla, bilo bi mnogo manje vremena za ove gluposti koje se dešavaju u BiH, kazao je Kozarić.

(Oslobođenje)