Francuski studenti posjetili Ekonomski fakultet u Sarajevu: Na mladima svijet ostaje

Studenti iz francuske regije Bourgoin posjetili su Split, Mostar, Sarajevo i Novi Sad, te razgovarali o temi "Živjeti zajedno".


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Da je Ekonomski fakultet u Sarajevu otvoren za internacionalizaciju i da vode računa o tome da njihovi studenti imaju kontakt sa stranim studentima, govori i činjenica da su protekle sedmice bili domaćini studentima koji studiraju u Francuskoj, među kojima su i studenti sa područja zemalja regije, ali ih je većina iz Francuske.

Advertisements

Organizator turneje, u kojoj su 33 studenta obišla Split, Mostar, Sarajevo i Novi Sad, jeste Asocijacija Bourgoin Balkan Ekspres kojoj je cilj bio da “skrate simboličnu kilometražu između Balkana i Bourgoina”.

Advertisements

O iskustvima rata

– Svake godine organizujemo po jedan seminar na Balkanu i svake godine mijenjamo teme i zemlje. Ove godine nam je tema Živjeti zajedno, što je univerzalna tema, ali je region Balkana možda najbolji primjer za inicijative u tom smjeru. Počeli smo u Splitu, gdje smo imali više govornika, od kojih je jedan bio splitski imam, koji je održao zanimljivo predavanje o posebnosti integracije Islamske zajednice u Hrvatskoj. U Mostaru smo imali konferenciju novinara koji su nam pričali o tome kako se rat odvijao u Mostaru, te koje su danas posljedice. U Sarajevu smo posjetili Jovana Divjaka koji nam je pričao o iskustvima rata u BiH, te o iskustvima poslijeratnog mirenja sa posljedicama, a na okruglom stolu na Ekonomskom fakultetu smo ugostili Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH, kazao nam je Azur Melkić, predsjednik Asocijacije Bourgoin Balkan Ekspres, koji i sam studira u ovoj francuskoj regiji, ali je njegovo porijeklo iz Sarajeva.

U BiH se 500 godina živi zajedno i u tih 500 godina, kao i u najsretnijoj porodici, dođe do nekih sukoba, pa je tako došlo i do “tog nesretnog rata koji je sada 25 godina iza nas”. Kazao je ovo Finci studentima, te im poručio kako se ipak treba oslanjati na period kada se ovdje živjelo u miru.

– Nadam se da smo to sada prevazišli i da se situacija smirila, još ako se ekonomska situacija popravi, sigurno je da ova zemlja ima itekako dobru budućnost. Činjenica je da je teško promijeniti lošu sliku o našoj zemlji jer je mnogo loših stvari koje se svakodnevno dešavaju, pa takve vijesti i u medijima zauzimaju najviše prostora. Razlog je to što i mladi onda odrastaju u takvom okruženju, tako sazrijevaju i onda i oni idu u tom smjeru – što gore, to bolje, poručio je Finci.

Ova posjeta bila je prilika da se studenti lično uvjere u to kakva je situacija u ovim zemljama, tako što su posjetili pojedine gradove i razgovarali s ljudima direktno. Kako je kazao Melkić, oduševila ih je bogata historija kako BiH, tako i ostalih zemalja regiona, kao i kultura i dobri ljudi, ali ih je i iznenadila nejednakost u društvu.
Normalan život

– Na pola puta smo i već vidimo da se njihova slika o ovom regionu počela mijenjati i da počinju shvatati cijeli koncept Balkana na jedan potpuno drugačiji način i vide koliko je bitan dalji razvoj odnosa zemalja Balkana i Evrope i kolika je zapravo naša uloga kao mladih koji će jednog dana možda biti i političari, u međusobnom povezivanju zemalja Balkana, kao i Balkana sa Evropom, kazala je Martina Ćirić, potpredsjednica Asocijacije.

Dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić podržao je ovu inicijativu, te također istakao kako je činjenica da je mladima iz drugih evropskih zemalja nejasna situacija u BiH zbog pomiješanosti Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih naroda, ali je kazao i kako se ovdje sasvim normalno živi bez problema i prepreka.

– Za studente smo pripremili i određena predavanja o ekonomskoj situaciji, jer i ekonomija može približiti ljude. Da ima više posla, bilo bi mnogo manje vremena za ove gluposti koje se dešavaju u BiH, kazao je Kozarić.

(Oslobođenje)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!