FPN UNSA: Još nema rješenja za 650 magistranata čiji su ugovori ništavni

Nakon što je Teufik Hadžiahmetović, jedan od 626 studenata koji su upisali jednogodišnji, magistarski studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a čiji su ugovori sa ovom obrazovnom ustanovom proglašeni ništavnim, tužio FPN i dobio prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu, kojom se u cijelosti usvaja njegov tužbeni zahtjev, spremaju se nove tužbe.


fakultet politickih nauka

Nakon što je Teufik Hadžiahmetović, jedan od 626 studenata koji su upisali jednogodišnji, magistarski studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a čiji su ugovori sa ovom obrazovnom ustanovom proglašeni ništavnim, tužio FPN i dobio prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu, kojom se u cijelosti usvaja njegov tužbeni zahtjev, spremaju se nove tužbe.

fakultet politickih naukaPodsjećamo, Sud je naložio da se Teufiku i njegovoj supruzi Aidi, koja je također upisala ovaj magistarski studij, nadoknade uz sav uplaćeni novac i troškovi parničnog postupka od 1.682,40 KM.

U prvoj sedmici maja, kantonalni ministar nauke, obrazovanja i mladih Damir Marjanović sastao se sa sadašnjim dekanom FPN-a Šaćirom Filandrom, nakon kojeg je dao rok Fakultetu od sedam dana, kako bi iznašao rješenje za oštećene studente, koji su magisterij morali platiti po 5.500 KM.

Taj rok je, kako saznaje sarajevsko “Oslobođenje” u Ministarstvu, na zahtjev FPN-a prolongiran za danas. Nakon sastanka sa ministrom, prof. Filandra naglasio je kako je u pitanju postdiplomski studij, generacija studenata 2009/2010. godina, a da je “problem  uočen 2010. godine”.

– Sa ovom presudom koja se odnosi na vraćanje sredstava za dvoje studenata, situacija se u pravnom smislu dosta mijenja i dužni smo kao državna institucija i ja kao odgovorna osoba, kao dekan, da nađemo rješenje, rekao je dekan Filandra.

Na pitanje novinara da li diplome mogu biti proglašene nevažećim, Filandra je rekao kako je napravljen jedan proceduralni propust koji ne bi trebao uticati na dignitet diplome.

Ministar Marjanović očekuje, kako je kazao za “Oslobođenje”, da se izađe u susret studentima, ali i da se kazne ljudi koji su napravili grešku, bez ostavljanja mogućnosti da se problem zataška.

Očigledno je da svaki prijedlog koji nije u skladu sa zakonskim propisima Ministarstvo neće prihvatiti, a da bi se Fakultet mogao odlučiti na relativnu ništavnost, kako bi pokušao spasiti diplome.

Teufik Hadžiahmetović navodi kako ga je zvala grupa kolega sa kojima je slušao predavanja magistarskog studija, kako bi se posavjetovali s njim, pred podnošenje tužbi. On je kazao i da je ponovo proslijedio dopis postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva, ministru Marjanoviću, dekanu Filandri, članovima UO FPN-a, Ombudsmenima u BiH, koji diplome mogu staviti van snage, kao i Huseinu Naniću, direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, koja je zadužena i za njihovu certifikaciju.

– U ovom času na Fakultetu političkih nauka u toku je nastavni proces u oblasti interdisciplinarnih/multidisciplinarnih studija po modelu 4+1, za čiju realizaciju postoje sve potrebne saglasnosti Senata Univerziteta od 21. januara i 23. septembra 2009. godine, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade od 4. jula 2012, uz visinu školarine utvrđenu odlukom Vlade Kantona 26. juna 2012. godine, koja je drugačija od one sudski osporene. Odgovarajuća stručna zvanja sadržana su u Spisku akademskih titula, naučnih i stručnih zvanja koja se mogu sticati na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo, objavljenom u Službenim novinama Kantona Sarajevo od 30. maja 2012. To je dovoljan okvir unutar kog se mogu priznati akademska postignuća studenata o kojim govorimo, izjavio je za “Oslobođenje” rektor Sarajevskog univerziteta prof. dr. Muharem Avdispahić.

(oslobodjenje.ba)