Foto: Svijetla strana studentskih domova u Sarajevu

Da ih nema, veliki broj studenata ne bi imao mogućnosti da studira. Iako je dosta stvari "tamno", studenti su ipak oduševljeni prilikom da govore i o svijetlim stranama doma.


Amfiteatar Bjelave

Da ih nema, veliki broj studenata ne bi imao mogućnosti da studira. Iako je dosta stvari “tamno”, studenti su ipak oduševljeni prilikom da govore i o svijetlim stranama doma.

Piše: Rašid Halilović

Svi smo bili u prilici slušati priče o katastrofalnim uslovima u kojima žive studenti Studentskog doma Nedžarići, a posebno Studentskog naselja Bjelave u Sarajevu.

Poznato nam je svima da veliki broj kantona ne uplaćuje subvencije za svoje studente, te da je to jedan od glavnih razloga zašto Studentski centar, njegovi uposlenici, pa na kraju i sami studenti, ispaštaju.

Nas je prvenstveno zanimalo šta studenti imaju da kažu na to sve, te da pored tih loših uslova, nabroje i neke pozitivne strane studentskog doma.

 

[doptg id=”2”]

Prvo smo obišli Studentski dom Nedžarići, gdje su uslovi u kojima studenti žive mnogo bolji od uslova u Studentskom naselju Bjelave. Kao prednost ovog Doma, studenti prije svega navode da je svaka soba opremljena vlastitim kupatilom, što nije slučaj sa SN “Bjelave”.

Kako je za naš portal izjavio stanar SD “Nedžarići”, Almin Hajdarević iz Kladnja,  pozitivne stvari života u domu su: jeftin smještaj, dobra hrana, normalni uslovi za učenje, ostvarivanje novih prijateljstava, te je naveo i činjenicu da se u domu osjeća sigurnim i da ima sve što mu je potrebno.

– Pored ovoga što sam nabrojao, želio bih naglasiti i činjenicu da u sklopu doma imamo kopirnicu koja sadrži dosta materijala potrebnog za sve fakultete, a kada dođe do situacije da u kopirnici nešto nema, u domu mora postojati osoba koja ima materijal koji Vam je potreban, tvrdi Almin.

S njegovom izjavom su se složili i ostali stanari koji su bili u blizini, te su kroz šalu dodali da “ako treba i ptičijeg mlijeka” može da se nađe u domu.  Naravno da studenti nisu zadovoljni trenutnom situacijom u domu, ali kako je ovo tema o pozitivnim stvarima zamolili smo ih da o negativnim ovaj put ne govorimo.

Od ostalih stanara u SD Nedžarići dobili smo slične odgovore, veliki broj njih je bio zadovoljan i liftovima kojim raspolažu, te sportskim terenima, ali niko nije izostavio druženje i hranu kao pozitivne strane.

Nakon nekoliko fotografija red je došao i na Studentsko naselje Bjelave gdje su nas dočekala otvorena vrata i poziv na ručak. Tu ponudu naravno nismo odbili te smo se pridružili studentima u njihovoj kantini.

Studenti su naglasili da je hrana najsvjetlija strana SN Bjelave, te su istakli i činjenicu da su uposlenici kuhinje u SN Bjelave za vrijeme snježnog nevremena prije nekoliko mjeseci, kada je saobraćaj u gradu obustavljen, na svoje poslove dolazili pješke par dana kako bi nahranili studente. Kao svijetlu stranu navode i to da u Domu niko nikad neće ostati gladan, pa čak ni onda kada nema bonova za ručak ili večeru.

Od pozitivnih stvari izdvojili bismo još i multimedijalni centar, te Mesdžid u sklopu doma u kojem studenti obavljaju molitve. Nismo mogli proći, a da ne primijetimo plakate o  aktivnostima  koje organizuje Udruženje studenata studentskog centra, a radi se o raznim izletima van Sarajeva, putovanju na more te sportskim aktivnostima. Sve ove aktivnosti odnose se na oba doma.

Na pitanje gdje provode vrijeme, neki su nam pokazali bife gdje ispijaju kafe, neki nas uputili na Stadion, pojedini na klupe koje se nalaze ispred doma, a ostatak u amfiteatar.

Za pohvalu su i majstori koji će Vam priteći u pomoć uvijek, kao i osiguranje.

Na kraju da zaključimo, nije sve tako “crno“ u Studentskim domovima, ali ipak moramo naglasiti i činjenicu da prije svega kantoni, zbog neredovnih uplata subvencija Studentskom centru, prave najveći problem svojim studentima.

Imate komentar? Uključite se u diskusije o studentskom smještaju na našem forumu.

(STUDOMAT.ba)