Filozofski fakultet u Tuzli: Obilježen Dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se u znak sjećanja na četiri studenta koji su ubijeni u Bangladešu 1952. jer su se zalagali i promovirali svoj maternji jezik.


Foto: Tuzlainfo.ba
Foto: Tuzlainfo.ba

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine 21. februar za Dan maternjeg jezika s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanja jezičke i kulturne višejezičnosti i različitosti. Tim povodom i ove godine, Odsjek za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli organizovao je svečani program.

U holu Filozofskog fakulteta postavljena je izložba pod nazivom ”Stara i rijetka periodika”, čiji je autor Jusuf Džafić. Posjetioci Izložbe imali su priliku da vide više od 30 starih časopisa koji se čuvaju u Biblioteci ”Behram-beg” unutar izuzetno bogate Zbirke periodičnih izdanja Biblioteke. Neki od njih su stari preko stotinu godina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema “Atlasu svjetskih jezika kojima prijeti nestanak” dominantni jezici poput engleskog i njemačkog sve brže i više potiskuju manjinske standardne jezike, koje učimo tokom školovanja. U današnje vrijeme globalizacije često se govori o dvojezičnosti, posebno kada je riječ o uplivu leksike engleskog jezika u bosanski jezik, zbog čega je njegovanje maternjeg jezika jedan od načina opstojanja ne samo jezika nego i samog naroda.

Maternji jezik je ono što prvo čujemo u kolijevci, što čujemo kad nam majke, nane i bake pjevaju dok smo mali, a sve ovo drugo je samo nadogradnja, nešto što nas čini bogatijim, jer svaki jezik čini nas bogatijim, čini život ljepšim, omogućava nam bolju integraciju u društvu, što u svakom slučaju ne treba zanemarivati, ali u prvom slučaju u svakom momentu treba pustiti maternjem jeziku da on bude prvi pa tek onda sve drugo, istakla je prof. dr. Marijana Nikolić sa Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Maternji jezik je način sporazumijevanja i uvažavanja nacionalnog identiteta jednog naroda. Istovremeno on je razumijevanje, tačka shvatanja i tolerancije prema drugim i drugačijim. BiH je zemlja u kojoj se govore tri standardna jezika, bosanski, hrvatski i srpski, zbog čega jedini druge trebaju da uvažavaju.

Ne želimo da ni jedan od ta tri jezika umanjimo, ne želimo da se naruši vrijednost nit jednog od ta tri jezika, dakle da se pošalje ta poruka jedinstva, međukulturalnosti, zajednice i ljepote, identiteta, morala, što jezik zapravo jeste, poručuje Amina Karić studentica Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se u znak sjećanja na četiri studenta koji su ubijeni u Bangladešu 1952. jer su se zalagali i promovirali svoj maternji jezik.