Filozofski fakultet u Beogradu od sinoć više nije u blokadi. Međutim, studenti kažu da ako u roku od 24 sata ne dobiju pisanu potvrdu dekana da će im zahtjev biti ispunjen, onda će nastaviti blokadu.

Filozofski fakultet u Beogradu od sinoć više nije u blokadi. Međutim, studenti kažu da ako u roku od 24 sata ne dobiju pisanu potvrdu dekana da će im zahtjev biti ispunjen, onda će nastaviti blokadu.

Studenti u blokadi sinoć su dugo sastančili sa profesorima koji su članovi Savjeta fakulteta i sa predstavnicima Ministarstva prosvete. Kako kažu, ispunjen im je jedan, ali glavni zahtjev, prenosi portal 24sata.rs.

Profesori iz Savjeta pristali su da svi studenti koji su na budžetu (imaju 48 bodova) u narednu godinu studija mogu da prijave do 72 boda besplatno. To znači da studenti mogu besplatno da prijave 12 bodova koje prenose i 60 bodova koje im nosi naredna godina studija.

Biće napravljen plan nadoknade

Plan nadoknade za oktobar i novembar još nije napravljen. Kako nezvanično saznaje portal “24sata”, najverovatnije će studenti propušteno nadograđivati radnim subotama i preko ljeta.

– To nam je bio glavni zahtjev, a ako se desi da se on ipak ne ispoštuje vratićemo se u blokadu. Dali smo rok od 24 sata da nam fakultet dostavi pisanu potvrdu sa pečatom i potpisom dekana da će zahtjev biti ispunjen. Takođe, ako se u narednih šest dana ne povuku prijave podnijete protiv kolega isto se vraćamo blokadi, kažu studenti.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da očekuje da studenti sutra dobiju i formalno obavještenje od Uprave da su njihovi zahtjevi prihvaćeni.

– Dekan i Uprava fakulteta su se usaglasili i dogovorili da izađu u susret studentima i ispune njihove zahtjeve, rekao je Verbić.

Blokada Filozofskog fakulteta trajala je skoro dva mjeseca, a posljednjih dana nastava se odvijala samo za odjeljenje klasičnih nauka u zgradi Rektorata.

Blokadu je podržavalo oko 300 akademaca dok je ostalih 2.000 studenata strahovalo da li će zbog blokade izgubiti godinu.

Blokadu su pratili i brojni incidenti, od profesora koji su na silu fotografisali studente u blokadi, pa do blokadera koji su nasilno prekidali pokušaje da se održi nastava.

Posljednji u nizu sukoba dogodio se kada su studenti optužili profesora Čedomira Antića da je tokom blokade gurnuo njihovu kolegicu i tako joj nanio lakše povrede. Profesor Antić je ove tvrdnje porekao i istakao da je žrtva grupe totalitarista koji blokiraju fakultet.

Nije tajna da je među studentima u blokadi bilo pripadnika različitih organizacija, od ekstremno ljevičarskih do radikalno desničarskih.

– Ujedinili smo se da oborimo cijene studiranja, svojevremeno su izjavili studenti.

Među njihovim zahtjevima bilo je i to da se cijena boda smanji sa 2.000 na 1.500 dinara, kao i da se ukine naplaćivanje svih studentskih taksi.

(24sata.rs)