Fakultet zabranio djevojkama da nose hidžab: Ova studentica se izborila za svoja prava

Muskan Khan, studentica iz indijske države Karnataka, koja je postala simbol otpora i primjer borbe muslimanskih žena da zaštite svoje pravo na nošenje hidžaba.


5a9ca55691aebb587364a0d726416ab7
Foto: Screenshot

Muskan Khan, studentica iz indijske države Karnataka, koja je postala simbol otpora i primjer borbe muslimanskih žena da zaštite svoje pravo na nošenje hidžaba, odnosno marame, izjavila je da je “ponosna Indijka” koja nema razloga za strah.

Ranije ove sedmice, na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje studenticu Muskan Khan koju je opkolila rulja muškaraca sa šalovima boje indijskog šafrana, koja se smatra hinduističkim simbolom, ali je također povezana s vladajućom Bharatiya Janata strankom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Khan je hvaljena zbog hrabrih postupaka i suočavanja s mafijom nakon što je u utorak stigla na koledž u južnom gradu Mandya.Rekla je da se nije uplašila kada se suočila s neprijatnom grupom.

Odluka koledža u Karnataki da zabrani studenticama nošenje marame u učionicama izazvala je gnjev u dijelu javnosti u Indiji. Oni koji protestuju zbog tog poteza kažu da Ustav dopušta Indijcima da nose odjeću po svom izboru i pokazuju vjerske simbole, prenosi Faktor.ba

Muslimanski studenti osporili su taj potez na sudu. Vrhovni sud u Karnataki proslijedio je slučaj višem sudskom vijeću.

Iako je zabrana hidžaba na koledžu za nju bila razočaravajuća, Khan je rekla da je oduševljena podrškom koju je dobila.

– Svi mi šalju ljubav, podršku… Nisam uplašena. Ima ljudi koji su zalutali, ali su i oni moja braća. Sigurna sam da će uskoro sve biti u redu, rekla je Khan, koja tvrdi da su je podržali direktorica fakulteta i ostalo osoblje.

Navodeći da se samo bori za svoja prava, djevojka je rekla da čeka ročište Vrhovnog suda.

– Čekam saslušanje Vrhovnog suda i naš veliki Ustav nije protiv nijedne vjere. Ponosna sam na to, rekla je Khan koja vjeruje u Indiju kao zemlju u kojoj prevladava vjerski sklad.