EVS: Iskoristite priliku za skupljanje iskustva na inozemnim projektima i za to budite plaćeni

Volontiranje je uglavnom sinonim za besplatan rad no Evropski volonterski servis (EVS) svim mladim ljudima između 18 i 30 godina starosti nudi priliku da uz određeni oblik financijskog obeštećenja skupljaju iskustvo u inozemstvu.


evs cover

Volontiranje je uglavnom sinonim za besplatan rad no Evropski volonterski servis (EVS) svim mladim ljudima između 18 i 30 godina starosti nudi priliku da uz određeni oblik financijskog obeštećenja skupljaju iskustvo u inozemstvu. Drugim riječima, iskoristite priliku, prijavite se na čitav niz atraktivnih projekata diljem svijeta skupljajte iskustvo i za to budite subvencionirani.

Brojke s burze svaki mjesec deprimiraju prosječnog građanina u dvadesetim godinama jer mu uglavnom poručuju da bez obzira na stupanj obrazovanja posla za njega ili nju – nema. Mnogi su ponukani beznadnom situacijom odlučili otići (ili makar pokušali) u inozemstvo.

Najčešći razlog ostanka je jednostavno činjenica da veliki broj ljudi ipak želi živjeti u svojoj zemlji, a ne pobjeći trbuhom za kruhom jer kako veliki Aleksa Šantić kaže ‘grki su tamo zalogaji hljeba, gdje svoga nema i gdje brata nije’. Ipak, ukoliko ste ambiciozni, a ne odlazi vam se iz zemlje za stalno, Europska volonterska služba je mogućnost koju se isplati iskoristiti.

Prilika za populaciju od 18 do 30

Popularno nazvani EVS nudi mladim ljudima između 18 i 30 godina priliku da odu na dugoročno individualno ili grupno volontiranje u inozemstvu. Trajanje službe može trajati između dva mjeseca i godinu dana. Surađivati možete na raznim područjima, no najčešći projekti u ponudi su rad s mladima, zaštita okoliša ili, pak, rad s osobama s posebnim potrebama.

Bitno je naglasiti da je volonterska aktivnost kvalitetno financijski poduprta te po svemu sudeći nećete biti na gubitku nakon povratka u domovinu. EVS financira vaš smještaj, transport do mjesta volontiranja, hranu te manji džeparac. Primanja koja ovise o zemlji domaćinu dovoljno su velika, ne samo za ugodan život, već se da nešto i uštediti. Detalje o financiranju možete pronaći na ovom linku.

Pronaći projekt i organizacije

Što se tiče same procedure, nužno je kao i uvijek dobro se informirati, no princip je u načelu prilično jednostavan. Osim sudionika još su uključena dva bitna aktera – organizacija pošiljatelj i organizacija domaćin. Kada u EVS bazi podataka pronađete projekt koji vam se dopada, aplicirajte putem motivacijskog pisma u kojem ćete navesti najbitnije informacije o sebi (ne CV) te razloge i motive prijave. O odgovoru domaćinske organizacije će ovisiti vaš daljnji angažman. Ukoliko vaša prijava bude prihvaćena, nužno je pronaći domaću organizaciju koja će vas poslati na put. To bi trebao biti manji problem nego što izgleda na prvi pogled, jer one su subvencionirane za taj tip akcije.

Kada zaključite dogovore s obje organizacije ostaje vam da godinu dana (ili koliki god period izaberete) iskorstite što bolje, steknete iskustva te se vratite s potpunijim životopisom u svoju zemlju.

(mladi.info)