Evo zašto se studenti s depresijom mogu suočiti sa problemima s pamćenjem

Iako depresiju često povezujemo s lošim raspoloženjem, umorom i osjećajem beznađa, manje je poznato da neki ljudi s depresijom mogu imati problema s pamćenjem.


Portrait of depressed teenage girl
Ilustracija: Envato

Iako se o problemima s pamćenjem ne priča toliko kao o drugim simptomima, znamo da su kognitivni poremećaji česti u depresiji. Zapravo, može ih osjetiti tri od pet osoba s depresijom. Smatra se da su ti problemi s pamćenjem povezani s promjenama u strukturi i funkciji našeg mozga koji se događaju zbog depresije.

Problemi s pamćenjem mogu se pojaviti kad depresija tek počne, a mogu i potrajati, čak i kad su se drugi simptomi depresije poboljšali. Obično je to pogođeno radnom memorijom. Ovo je kratkoročno pamćenje koje koristimo za aktivno pamćenje stvari iz trenutka u trenutak a problemi s njim mogu otežati koncentraciju ili donošenje odluka.

Ozbiljnost problema s pamćenjem može varirati od osobe do osobe. No, neka istraživanja pokazuju da su kognitivna oštećenja obično manja u prvoj epizodi depresije, dok su gori problemi zabilježeni kod izraženijih depresivnih simptoma i ponavljanih epizoda lošeg raspoloženja. Ti učinci na pamćenje mogu potrajati čak i kada ima malo ili nema simptoma depresije.

Depresija je povezana s raznim promjenama u strukturi i funkciji mozga uključujući prefrontalni korteks, hipokampus i amigdalu. Sve su te regije uključene u spoznaju, izvršnu funkciju (poput planiranja, odlučivanja i zaključivanja) i obradu emocija.

Ta su područja međusobno povezana neuronskim krugovima i međusobno šalju i primaju poruke, pa će problemi u jednoj regiji utjecati na druge. Neuronski krugovi odgovorni za spoznaju i obradu emocija preklapaju se s onima koji kontrolišu naše sisteme odgovora na stres. Tako razdoblje visokog stresa također može narušiti kognitivne funkcije i pogoršati raspoloženje. Promjene u tim regijama mozga koje se vide kod depresije mogu imati veliki utjecaj na to koliko dobro naš mozak radi tokom memorijskih zadataka.

Radna memorija

To ne znači da osoba koja se bori s depresijom ne može učiniti ništa kako bi poboljšala svoje pamćenje.

Na primjer, pokazalo se da vježbanje poboljšava radnu memoriju, brzinu obrade i pažnju. Smatra se da vježba oslobađa hormone mozga (uključujući serotonin i dopamin) i povećava aktivaciju u moždanoj kori. Oboje povećava rast novih neurona i plastičnosti mozga (sposobnost mozga da se mijenja, prilagođava i raste). Sve je to važno za dobro pamćenje.

Problemi s pamćenjem mogu biti uobičajeni simptom depresije i mogu imati ozbiljan utjecaj na naš svakodnevni život, uključujući i koliko se dobro ponašamo na faksu i u odnosima s drugim ljudima.