Uz ovih sedam savjeta ćete rasturiti online učenje

Online učenje može biti veoma izazovno, naročito jer je teško držati pažnju dok učite od kuće.


Cheerful woman learning at home online
Ilustracija: Envato

1. Postavite dnevne ciljeve za učenje

Zapitajte se šta se nadate postići danas. Postavljanje jasnog cilja može vam pomoći da ostanete motivisani i pobijedite prokrastinaciju. Cilj bi trebao biti specifičan i jednostavan. Ne zaboravite se nagraditi kada napredujete prema svom cilju!

2. Stvorite namjenski prostor za učenje

Lakše je prisjetiti se gradiva ako ste na istom mjestu gdje ste ih prvi put naučili, pa ako imate namjenski prostor kod kuće za pohađanje online kurseva vaše učenje može biti učinkovitije. Uklonite sve smetnje iz prostora i, ako je moguće, odvojite ga od kreveta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. Zakažite vrijeme učenja

Otvorite svoj kalendar i odaberite predvidljivo, pouzdano vrijeme koje možete posvetiti praćenju predavanja i izvršavanju zadataka. To pomaže da vaši kursevi ne postanu posljednja stvar na vašem popisu zadataka.

4. Budite odgovorni

Recite svojim prijateljima o kursevima koje pohađate, objavite postignuća na svojim društvenim mrežama. Imati zajednicu i mrežu prijatelja i porodice za podršku koja će vas bodriti čini razliku.

5. Aktivno vodite bilješke

Bilježenje može potaknuti aktivno razmišljanje, potaknuti razumijevanje i produžiti raspon pažnje. To je dobra strategija za internaliziranje znanja bilo da učite online ili u učionici. Dakle, uzmite svesku ili pronađite digitalnu aplikaciju koja vam najbolje odgovara i počnite sintetizirati ključne tačke.

6. Radite jednu po jednu stvar

Multitasking je manje produktivan od fokusiranja na jedan zadatak odjednom. Istraživači sa Univerziteta Stanford otkrili su da ljudi koji su redovno bombardirani s nekoliko izvora elektronskih informacija ne mogu obratiti punu pažnju na njih, niti prisjetiti se informacija ili se prebacivati ​​s jednog posla na drugi, kao i oni koji izvršavaju jedan zadatak odjednom. Ostanite fokusirani na jednu po jednu stvar. Upijat ćete više informacija i izvršavati zadatke s većom produktivnošću i lakoćom nego da pokušavate raditi mnoge stvari odjednom.

7. Pravite pauze

Odmaranje mozga nakon učenja ključno je za visoke rezultate. Ako sat vremena radite na izazovnom problemu bez velikog napretka, napravite pauzu. Šetnja, tuširanje ili razgovor s prijateljem može vas ponovno napuniti energijom, pa čak i dati nove ideje kako se uhvatiti u koštac s tim projektom.