Džemila Mujić: Nasilje nije samo fizičko

Džemila Mujić je dvadesetpetogodišnjakinja iz Novog Travnika i svoj život je posvetila borbi za ravnopravnost spolova. Upravo zbog toga Džemila je najbolji primjer lokalne aktivistkinje za rodnu ravnopravnost s kojom u Institutu žele ozvaničiti 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.


DZM

Džemila je polaznica Institutove obuke Uči, misli i djeluj, a svoju lokalnu građansku inicijativu posvetila je upravo temi borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Ona je 25. septembra okupila više od 20 srednjoškolki i srednjoškolaca koji su u Novom Travniku svojim sugrađanima skretali pažnju na važnost uključivanja u borbu protiv svih oblika nasilja, a posebno nad ženama i djevojčicama.

Džemila kaže da se za ovu temu zanima još od srednje škole, jer se u njenom mjestu u to vrijeme niko nije zalagao za zaštitu žena i djevojčica, ni škola, ni zajednica, a ni nevladin sektor. Unatoč, kako kaže Džemila, nepostojanju dovoljno prilika za mlade u Novom Travniku, podjeli grada po etničkoj liniji, ona je posebno ponosna na rad Udruženja “Nova vizija” koje konstantno provodi aktivnosti kako bi uključili što veći broj mladih bez obzira na njihova opredjeljenja. Samo u proteklih šest mjeseci Džemila je sa svojim timom u aktivnosti Nove vizija uključila više od 60 mladih koji su sve aktivnosti proveli na volonterskoj osnovi.

Nasilje nije samo fizičko nasilje, ono se reflekuje kroz niz drugih ponašanja, od kojih su neka čak nametnuta da trebaju biti opće prihvaćena. Ta ponašanja se nažalost promoviraju u školama, u kući, tokom šetnje u slobodno vrijeme kao nešto uobičajno, a zanimljivo je da je žena uvijek žrtva tog uobičajnog ponašanja, izjavila je Džemila i dodala da zbog toga nikad neće biti dovoljno kampanja i inicijativa za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kroz dosadašnji rad s mladima Džemila je primijetila da je neophodno posebnu pažnju posvetiti temi međuvršnjačkog nasilja, jer je to najčešći oblik nasilja s kojim se mladi susreću. Džemila je diplomirana pravnica, a trenutno je i na master studiju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Njena poruka, prvenstveno njenim sugrađankama i sugrađanima je da svaki čovjek treba svakodnevno raditi na sebi. Džemila kaže da danas formalno obrazovanje nije dovoljno i zbog toga je neophodno da se ljudi, a posebno mladi, uključuju u različite edukacije jer je i njoj to pomoglo u razvoju vlastitih vještina. U budućnosti Džemila bi voljela otvoriti Centar za besplatnu pravnu pomoć za žene i mlade.

(STUDOMAT.ba)