DW: Strani studenti dobrodošli na njemačkim fakultetima

Njemački univerziteti žele postati međunarodni. Ljetne akademije su mogućnost da se privuku studenti iz cijeloga svijeta. Pogotovo ako se, poput Münchena, radi o temi Evropa.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Njemački univerziteti žele postati međunarodni. Ljetne akademije su mogućnost da se privuku studenti iz cijeloga svijeta. Pogotovo ako se, poput Münchena, radi o temi Evropa, piše Deutsche Welle.

Advertisements

Dvanaest studenata iz Italije, Francuske, Kanade, Koreje i Kine sjede ozbiljnih lica oko konferencijskog stola u središtu za primjenjena politička istraživanja u Münchenu. Ispred njih stoje mali znakovi s imenima različitih lobističkih organizacija, primjerice iz privrede, ali i iz nevladinih udruženja. Učesnici ljetne akademije upravo simuliraju pregovore o tome moraju li se lobisti prijaviti u registar Evropske unije kako bi prikazali sukobe interesa.

To su pregovori koji su se prošle godine doista i održali u Evrospkoj uniji. 25-godišnja Livija iz Rima s olakšanjem se naslonila u fotelju. Upravo je iznijela svoje stajalište. A to nije bilo nimalo jednostavno za malenu i nježnu Talijanku jer ona predstavlja lobističku organizaciju koja se zalaže za više transparentnosti. “To je jedna pozicija, koju je teško provesti”, kaže ona. Drugi učesnici rasprave zalažu se za dobrovoljno prijavljivanje u registar.

Za Koreance je lobiranje “crvena krpa”

Na glavi konferencijskog stola sjedi Ronny Patz sa Univerziteta Ludwig-Maximilians-Universität München. On predsjedava i glumi aktuelnog tajnika Evropske komisije. Patz zna o čemu govori. On je sudjelovao i u pravim pregovorima. Prije nego je došao u München, dvije je godine radio za nevladinu udrugu Transparency International.

– Program ljetne akademije trebao bi biti aktualan i pokazati kako zaista funkcionira EU poltika, kaže Patz. U oba tjedna u Münchenu riječ je o temama kao što su posljednji izbori za Europarlament, eurokriza ili klimatska politika. Na ljetnoj akademiji Münchenski univerzitet surađuje sa češkim i austrijskim univerzitetima. Zbog toga su studenti bili dvije sedmice u Beču i sedmicu dana u Pragu, te su međusobno i sa stručnjacima raspravljali o temama kao što su sigurnosna politika i proširenje Europe.

A to što studenti dolaze iz čitavog svijeta program za Ronnyja Patza čini posebno zanimljivim.

– Za Koreance je primjerice tema lobiranje poput crvene krpe. Bili su iznenađeni da takvo što uopće može biti zakonski dopušteno, kaže on. Patz je uvjeren da takve rasprave nastaju samo na mjestima poput ovoga, na mjestima gdje se susreću europski i studenti iz cijeloga svijeta.

Advertisements

Drukčiji pogled na Europsku uniju

Adrian je jedan od Europljana i dolazi iz Francuske. Od jeseni studira europske studije i menadžment u Münchenu i Lyonu. Zapravo se samo prijavio kako bi prikupio malo osnovnog znanja za svoj studij i kako bi upoznao München. Ipak, na ljetnoj akademiji se od euroskeptika pretvorio u zagovornika Europske unije i to unatoč činjenici da se u Francuskoj sve manje cijeni Europska unija.

– Ja vjerujem da je stvar u tome da premalo znamo o tom nevjerojatnom sustavu. To je bila prilika za promijeniti moj stav, smatra Adrian.

Ljetne akademije pomažu internacionalizaciji

Adrianovo mjesto u Münchenu je već osigurano – u međuvremenu i drugi razmišljaju o tome da dođu u München. Primjerice Livia iz Rima bi ovdje rado imala promociju. Ljetni studij je dakle dobra promiđba za LMU, to priznaje i Ronny Patz: “Univerzitet donosi međunarodnu vidljivost”. Sve to funkcionira bez velikih ulaganja univerziteta, jer sudionici ljetnog sutudija moraju platiti pristojbe. 1550 eura košta petotjedni tečaj, k tome još 700 eura košta smještaj. Za studente koji si to ne mogu priuštiti postoje i stipendijski programi, uvjerava Ronny Patz.

Lo-Yü Chang upravo je završio studij u Pekingu i sada na ljetnoj akademiji produbljuje svoja saznanja o Europi. Program je u usporedbi sa kineskim pristojbama za studij skup, smatra Lo-Yü Chang. „Ali kada to usporedim s pristojbama u Sjedinjenim državama ili Velikom Britanijom, ovo ovdje je vjerojatno bolji izbor.” On je ljetnu akademiju platio od svoje ušteđevine. Njemu se to, tako kaže, isplatilo u svakom slučaju.

(dw.de)