DW: “Fakultetske diplome masovna roba na Balkanu”

Privreda je na dnu u zemljama Balkana, ali trgovina s nezakonito stečenim akademskim titulama cvjeta, komentariše štampa na njemačkom jeziku. Tema pisanja listova je i predsjedavanje Srbije OSCE-om od 1. januara 2015.


Foto: DW
Foto: DW

Privreda je na dnu u zemljama Balkana, ali trgovina s nezakonito stečenim akademskim titulama cvjeta, komentariše štampa na njemačkom jeziku. Tema pisanja listova je i predsjedavanje Srbije OSCE-om od 1. januara 2015.

Advertisements

– Nedavno su kritičari predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, ispred njegovog službenog sjedišta u Beogradu organizirali ‘happening’. Samo su jake policijske snage spriječile da mu demonstranti uruče deset fantomskih diploma. Time su htjeli uputiti na spornu titulu magistra njihovog šefa države, piše u svom online izdanju Mittelbayerische Zeitung. List se time osvrće na Nikolićev sporni magistarski studij, o čemu su izvještavali mediji u Srbiji, te navodi da fakultet, gdje je stekao diplomu, uopšte nije imao pravo dodjeljivati takve akademske titule.

Mittelbayerische dalje navodi da se ovoga ljeta na meti kritika našao i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, ali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali te njegov kolega iz Novog Beograda, Aleksandar Šapić. List pojašnjava da su “renomirani stručnjaci iz inostranstva i iz zemlje detaljno dokazali da su ta trojica političara dosta toga prepisali u svojim disertacijama. I ne samo oni. List ‘Novosti’ je govorio o jednoj ‘hiper-produkciji doktoranada’ nakon što su vlasti doznale da se broj doktorskih studija u proteklih sedam godina udeseterostručio.”

Diplome plaćali kravama, ovcama i drvima

U nastavku članka pod naslovom “Akademske titule su masovna roba na Balkanu”, Mittelbayerische se osvrće na slične slučajeve u drugim zemljama regije:

– Albanija je proteklog kolovoza zatvorila više fakulteta i sveučilišta, jer su prodavali diplome. ‘Neki studenti su svoje diplome plaćali kravama, ovcama, rižom ili čak drvima’, opisao je to stanje premijer Edi Rama. Korupcija je raširena u mnogim životnim područjima – tu znanost očito ne čini izuzetak.

Mittelbayerische se osvrće i na skandale po tom pitanju u Bosni i Hercegovini, navodeći:

– U BiH bivši državni šef Ejup Ganić za keš na svom privatnom fakultetu nudi brzinski studij za filmskog redatelja, kako je saznala ‘Slobodna Bosna’. Samo u županiji Središnja Bosna sa svojim manje od 300.000 stanovnika navodno postoji veći broj fakulteta na kojima se dok si rekao keks može dobiti akademska titula.

I, nikom ništa!

Ovaj bavarski dnevni list međutim piše da je ta fakultetska zgrada laži još viša te da je u Srbiji tamošnji ministar obrazovanja Srđan Verbić domaćim studentima savjetovao da radije odu u inozemstvo studirati ako žele imati pravu doktorsku titulu.

– No, zato što je očito čitava četa poznatih iz politike, gospodarstva i javnog života upletena u tu akademsku prijevaru ništa se niti ne dogodi nakon jednog jasnog dokaza plagijata. Naprotiv. U pravilu se na sveučilištima niti ne pokreće proces kako bi se interno otkrila prijevara, zaključuje Mittelbayerische Zeitung.

(dw.de)