‘Droga za silovanje’ sve češća među mladima: Ovako ćete znati je li neko ‘začinio’ vaše piće u klubu

Za 25 KM, cijelo društvo može biti drogirano. Evo kako znati da vam je neko nasuo ovu "drogu" u piće.


Clubbing
Ilustracija: Envato

Unazad nekoliko mjeseci po medijima se sve više spominje zloupotreba GHB-a, takozvane droge za silovanje, a punog naziva Gama-hidroksibutiratna kiselina. Ova se droga kupuje u obliku tekućine i kapa se u piće, stoga se ova droga koristi i kao “droga za silovanje”, jer izbriše pamćenje osobi koja ga konzumira, djeluje već 15 minuta nakon konzumiranja, a i brzo izlazi iz organizma.

Droga se inače dobiva od hemikalije koja se koristi za čišćenje felgi, a na internetu se može pronaći i detaljni postupak kako se ova droga može napraviti kod kuće. Po vijestima smo mogli čuti o istarskom slučaju silovanja maturantice iz Austrije, kao i “padu” 21-godišnjakinje sa spornom drogom u Zadru.

Podsjetimo, u Zadru je početkom mjeseca uhapšena 21-godišnjakinja koja je uhvaćena s 1,75 litara tekućine ove droge, a u Istri, još u julu, dvije su mlađe punoljetne osobe iz Austrije prijavile lokalnoj policiji nemili događaj koji im se dogodio na Hrvatskoj. Nakon slučaja u Istri, RTL-ova je Potraga izvještavala o slučaju konzumacije ove opasne droge, prenosi Moj Faks.

Za 25 KM, cijelo društvo može biti drogirano

Tekućina je bez mirisa i bez boje i okusa. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar napravljena je analiza HGB-a kojeg je novinar Potrage pribavio u svrhu realizacije svoje priče. Kako navodi u prilogu, na Nastavnom zavodu imaju laboratorij u kojem se besplatno testiraju uzorci koji se donesu anonimno, a to su većinom zabrinuti roditelji koji kod svoje djece pronađu sumnjive tvari.

Antonija Puljić, psihijatrica Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče pojasnila je za Potragu detaljnije kako utječe droga na konzumente. Jako je tanka granica između uživanja i velikih problema. Kako kažu mladi anonimni sugovornici u Potrazi, “za 25 KM, cijelo društvo može biti drogirano cijelu noć.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Zbog svega toga bitno je naglasiti koji su to pokazatelji da vam je piće neko “začinio” sličnim supstancama. Među najčešćim nuspojavama su glavobolja, popuštanje inhibicija, dezorijentisanost, problemi s vidom, gubitak osjećaja ravnoteže, nesvjestica, slabost i amnezija stoga je uputno potražiti pomoć ako ubrzo nakon konzumiranja pića osjetite bilo koji od ovih simptoma unošenja “droge za silovanje”.

U najčešćim slučajevima, ova se droga konzumira svjesno, na zabavama i partyijima jer diže raspoloženje te za boljitak seksualnih odnosa jer opušta i podiže libido, a koriste ga i bodybuilderi, no opasnost leži u situacijama kada se dodaje u piće djevojkama u noćnim klubovima. Simptomi mogu potrajati čak i nekoliko sati, a razvijaju se već nakon 15 do 30 minuta od konzumiranja “začinjenog” pića.

Kako bi se ovakvi zločini zaustavili, ili barem smanjili na minimum, doktorica Jarvis kaže kako bi svima trebalo ući u naviku čuvati svoje piće.

Uvijek pratite svoje piće i ne prihvatajte piće koje vam pošalje nepoznata osoba, savjetuje doktorica.

Ovdje treba napomenuti da je “začinjavanje” pića ovakvim supstancama protivzakonito. Ako ipak primijetite da je osoba iz vašeg društva pod utjecajem ovakvih droga svakako obavijestite voditelja/vlasnika lokala u kojem se nalazite, neprestano razgovarajte s osobom pod utjecajem opijata i ni u kojem slučaju ju/ga ne puštajte samoga niti da se bez pratnje vraća kući, svakako zaustavite daljnju konzumaciju alkohola, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pozovite hitnu pomoć.