Donosimo vam japansku metoda protiv lijenosti – princip jedne minute

Koliko puta smo rekli da od sutra počinjemo zdravije jesti, od vikenda odlaziti u teretanu, a od sljedeće sedmice više ćemo se smijati? Nebrojeno. Ipak, nešto izreći i nešto napraviti dvije su različite stvari. Ponekad se dogodi i da čak počnemo sa stvaranjem nove navike, ali onda opet sve to prebacimo na sutra, preksutra, sljedeću sedmicu, i tako dalje.


lazy 1570437668

Ako ste si ovih dana upravo rekli da od sljedeće akademske godine počinjete ozbiljno učiti za ispite, pravo je vrijeme da se upoznate s japanskom metodom poznatom po imenu ‘kaizen’. U prijevodu ova riječ označava praksu stalnog napretka. Ova metoda u Japanu postoji i prakticira se već jako dugo, dok se na Zapadu prvi puta čulo za nju preko jedne knjige 1986. godine. Međutim, tek je danas svjetski prepoznata. O čemu se radi?

Kaizen se još pojednostavljeno naziva i principom jedne minute. Konkretno ovo znači da bilo koju naviku koju želimo razviti, prvo trebamo prakticirati po jednu minutu svakog dana u isto vrijeme. Znamo, jedna minuta sasvim je malo i 100 posto izvedivo za svakog čovjeka. Čak ni lijenost nije toliko uporna, a da bi vas natjerala da preskočite nešto učiniti jednu minutu svakog dana, prenosi mojfaks.com.

Također, kad nešto počnemo praktikovati po jednu minutu dnevno, sve se više približavamo samoj srži te stvari pa nam ona više nije tako teško izvodiva i s vremenom ćemo, sasvim sigurno, poželjeti na svemu raditi i duže. Od jedne minute prebacit ćete se na pet, s pet na deset, i tako dalje!

Na ovaj se način lagano oslobađamo nesigurnosti, bespomoćnosti, apatije te osjećamo veću slobodu i motivaciju.

Jedna minuta danas, jedna sutra… nije mnogo, ali lakše ćete stvoriti naviku učenja na vrijeme

Na Zapadu ljudi često misle da je nešto ovakvo prejednostavno i da se samo s mnogo uloženog truda mogu postići dobri rezultati. Međutim, upravo nas ovakva metoda s Istoka podučava kako je jednostavnost ključ mnogih stvari te se samo malim koracima može doći do vrha.

Kaizen kaže da se do velikih promjena dolazi preko malih koje se akumuliraju tijekom vremena.

U Japanu postoji i Univerzitet Kaizen na kojem se podučava svim principima ove drevne metode. Kaizen je zapravo rad na sebi, pokoravanje uma i ulaganje u budućnost. Ova metoda posebno je popularna u poslovnom miljeu, a jedna od najpoznatijih tvrtki u kojoj se koristi je automobilski div Toyota.

Vjerujemo kako vam je ovaj članak pomogao da već danas počnete učiti. Jedna minuta danas, jedna sutra… nije mnogo, ali lakše ćete stvoriti naviku učenja na vrijeme koja je toliko potrebna za vrijeme studiranja. Sretno!

(STUDOMAT.ba)