Donesena odluka: Redovni studenti koji napune 26 godina imat će pravo na zdravstveno osiguranje

Studenti će imati pravo na zdravstveno osiguranje i kada napune 26 godina.


students in lecture theatre
Foto: Envato

Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila prijedlog Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načina obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona, danas ga je usvojila i Skupština Tuzlanskog kantona.

Prijedlog Odluke odnosio se na to da se napravi pravni okvir kroz Zakon o visokom obrazovanju koji će omogućiti redovnim studentima koji napune 26 godina da mogu ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Apsolvent medicine Benjamin nema zdravstveno jer ima 26 godina: Poslušajte šta je rekao zastupnicima u Parlamentu FBiH

– Zadužili smo Ministarstvo obrazovanja da u prvoj izmjeni Zakona o visokom obrazovanja to realizuje, odnosno zadužili smo Vladu TK da predvidi sredstva koja će omogućiti studentima da ostvare to pravo. Raduje nas činjenica da je i pred Nacrt Zakona na Federalnom nivou koji bi pomjerio tu granicu sa 26 na nekih 27 ili 28 godina, ali dok čekamo taj pred Nacrt, došli smo u situaciju da to riješimo i da budemo prvi u Federaciji koji će na ovakav način riješiti ovu problematiku, kazao je Midhat Čaušević, zastupnik u Skupštini TK (SAD), piše Rtvslon.ba.