Dokaz da bolest nije prepreka: Dženana Hašarić koja boluje od cerebralne paralize završila fakultet i master studij

Dženana je rođena sa cerebralnom paralizom i živ je dokaz da je na svijetu malo šta nemoguće.


dzenana h

Ova mlada žena nije dozvolila da joj bolest stane na put pri ostvarenju njenih snova. Uz sve borbe sa kojima se svakodnevno suočavala, Dženana je uspjela da završi fakultet i dobije diplomu Magistra menadžmenta informacionih tehnologija, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prenosi pressmedia.ba.

U nastavku pročitajte iskustvo jedne mlade djevojke koja je ujedno i motivirajuća poruka svima nama “sve se može kad’ se hoće”.

dzenana

– Zovem se Hašarić Dženana. Iz Banovića sam, Tuzlanski kanton. Od samog rođenja 1997. godine, kao prije vremena rođenoj bebi, sa 6 mjeseci i 10 dana dodijeljen je stalni pratioc kroz život, CEREBRALNA PARALIZA.

Na početku do godinu dana starosti nije bila toliko vidljiva, da će vremenom početi biti sve izraženija.

Dan za danom nikad nije bio isti, od vježbanja, terapija, mnogih operacija, kojim ni sama više ne znam broj. A prva od tih je bila operacija prepona i tetiva sa 3 godine starosti 2000.godine na UKC Tuzla. Poslije te operacije, ja sam prohodala samostalno, ali malo nestabilno, bez pomagala.

2003. upisujem osnovnu školu JU.OŠ. “Grivice Banovići.” U petom razredu 2008. godine, dolazim u situaciju da moram operisati oba koljena, izvaditi patele zbog njihove dislociranosti. Gdje mene ta operacija dovodi tada u nesamostalan hod, i evo već 13 punih godina ne hodam samostalno.

Završavam osnovnu i upisujem srednju Ekonomsku školu u Banovićima, smjer finansijsko računovodstveni.

Završavam i upisujem Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, DL student, Visoka poslovna škola.

Moja mama i babo su od prvog dana mog života, moja stalna podrška. Ali mama je bila ta koja me je vodila, dovodila, čekala, bila sa mnom svih ovih godina, a 17 godina mog školavanja.

Tokom mog studiranja, od 2015. do 2020. smo boravile kod moje tetke, mamine sestre, na Dobrinji 2.

Prve godine studija 2015/16.raspored predavanja i vježbi je bio dosta drugačiji od planiranog studija DL sistemom. Malte ne svaka 2 dana sam bila na fakultetu, zbog težih predmeta koji su zahtjevali vježbe inclass face to face sa profesorom.

Već 2. i 3. godine, I ciklusa studija je bilo onako kako i jeste određeno programom i rasporedom studiranja DL sistemom:
pet sedmica po semestru, po 7 dana.

Prva, peta, osma, dvanaesta i petnaesta sedmica su bile inclass, a ostale online. 2018.godine, u julu dobijam svoju prvu diplomu, diplomu Bachelora poslovanja. Te iste godine u oktobru upisujem master studij, smjer Menadžment informacione tehnologije, gdje sam ove godine 22.septembra magistrirala, putem online platforme, jer situacija sa koronom nije dozvoljavala odbrane na fakultetu.

Snijeg, kiša, paraliza i invalidska kolica, moju mamu i mene nisu spriječila da dobijem svoju diplomu Magistra menadžmenta informacionih tehnologija, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je među 5 % najboljih fakulteta u svijetu.

Mr. menadžmenta Hašarić Dženana