Dodik poručio studentima da ostanu ovdje: “Plata od 2.500 eura vas tamo zarobi i nemate života”

"Treba da se školujete da biste sutra imali koristi od toga, a ne samo da biste završili fakultet i otišli negdje."


unibl
Foto: Nezavisne novine

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je na završnoj panel-diskusiji u okviru “Sabora mladih Srpske” na Jahorini rekao da mladi moraju biti svjesni napora države koja konstantno ulaže u njihovo obrazovanje, sport i usavršavanje, te da se nakon školovanja odluče da ostanu i rade u RS.

On je istakao da nigdje nema boljih uslova za život nego u RS. Dodao je da mladi treba da koncipiraju mjere kako bi im život bio bolji i još kvalitetniji, ali da to budu mjere u skladu sa mogućnostima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Mi kao društvo treba da posložimo prioritete. Prioriteti se moraju preusmjeriti na pravu stranu i vi mladi treba jasnije da govorite o tome. Treba da se školujete da biste sutra imali koristi od toga, a ne samo da bi završili fakultet i otišli negdje, rekao je Dodik.

Govoreći o odlukama mladih da žive i rade u nekoj drugoj zemlji, on je ukazao na poražavajuću činjenicu da djeca nemaju mogućnost ni da pohađaju školu na maternjem jeziku.

 – Plata od 2.500 eura vas tamo zarobi i nemate života. Ta plata je, uz sve troškove tamo, bezvrijedna, rekao je Dodik.

On je poručio mladima da probaju život i negdje drugo, ali da ne dozvole da postanu robovi i da budu svjesni odgovornosti prema matičnoj zemlji, prenosi Raport.ba.

 – Danas kada prošetate Banja Lukom ili Istočnim Sarajevom i tamo nekim prosječnim gradom, vidjet ćete da se ovdje mnogo bolje živi, bolji automobili se voze , rekao je Dodik.

Naveo je podatak da su u RS 83 posto stanovnika vlasnici nekretnine.