Distrikt Brčko: Moguća trajna zabrana rada dva privatna fakulteta

Predstojnik Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Momčilo Poljić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da je Apelacijsko povjerenstvo Brčko distrikta donijelo rješenja u kojem stoji da su žalbe Europskog i Internacionalnoga sveučilišta u potpunosti neutemeljene te je naloženo da se postupi na temelju rješenja Odjela za obrazovanje.


momcilo poljic
Foto: Vlada BD BiH

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Momčilo Poljić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da je Apelaciona komisija Brčko distrikta donijela rješenje u kojem stoji da su žalbe Evropskog i Internacionalnog univerziteta u potpunosti  neutemeljene te je naloženo da se postupi na temelju rješenja Odjeljenja za obrazovanje.

Rješenjem Odjela za obrazovanje ovim privatnim sveučilištima je naloženo da  u roku od 30 dana dostave prethodno traženu dokumentaciju kako bi se izvršila kontrola rada ovih visokoškolskih ustanova u Distriktu.

– Javnost je upoznata s događanjima u vezi sa radom privatnih visokoškolskih ustanova, konkretno Europskoga i Internacionalnoga sveučilišta u Brčkom. Žalbe koje su ova dva sveučilišta podnijela Apelacijskom povjerenstvu su neutemeljene i u potpunosti se odbijaju, istaknuo je Poljić.

Dodao je kako  se u rješenju također nalaže da ukoliko ono ne bude izvršeno u cijelosti Odjel će sukladno Zakonu o visokom obrazovanju izdati rješenje o trajnoj zabrani rada, a kasnije idu i druge pravne posljedice koje su zakonom predviđene, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Poljić se zahvalio suradnicima, predstavnicima medija i svima koji su objektivno sagledali i prenosili događanja glede ove problematike u proteklom razdoblju te je  pozvao visokoškolske ustanove da surađuju s Odjelom jer je isti  nadležan kontrolirati njihov rad sukladno zaključcima Vlade i Skupštine, kao i članku 33. Zakona o visokom obrazovanju koji ga zakonski obvezuju da izvrši nadzor rada visokoškolskih ustanova.

Poljić je, kako javlja Fena, naglasio da su sve prethodne radnje i postupci bili s ciljem da se u visoko obrazovanje u Brčkom uvede reda iskazujući očekivanja da će visokoškolske ustanove postupiti po rješenju te da drugoga izbora nemaju.

S obzirom da navedena sveučilišta imaju privremenu dozvolu za rad Poljić je istaknuo da im licenca ističe početkom 2014. godine.

(Radiosarajevo.ba)