Direktor civilne zaštite: “Diplomu iz Mostara nisam kupio na benzinskoj pumpi”

"Ta mi diploma u poslovnom smislu ništa ne znači, ona mi nije bila uvjet za posao, tek osobna satisfakcija."


damir trut
Foto: Privatna arhiva

– Bezveze me se provlači kroz aferu, moja je diploma ispravna. Nisam je kupio, a školarinu za doktorski studij u Mostaru sam platio sam. Ta mi diploma u poslovnom smislu ništa ne znači, ona mi nije bila uvjet za posao, tek osobna satisfakcija, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite MUP-a RH, čije se ime posljednjih dana provlači kroz veliku aferu nezakonitog izdavanja diploma na privatnim sveučilištima u BiH.

Državna agencija za istrage BiH (SIPA) je, podsjetimo, nakon pretresa obavljenog na 18 lokacija (od toga na šest privatnih fakulteta) među ostalim otkrila 165 hiljada konvertibilnih maraka zbog čega je pod kriminalističkom obradom po zadnjim podacima 11 osoba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Po dostupnim informacijama, pod istragom je i Univerzitet modernih znanosti CKM Mostar, na kojemu je 2016. doktorirao i direktor civilne zaštite RH. Hrvatska je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) od 2004. do 2022. priznala 40 diploma s tog univerziteta. Među njima je i Trutova.

Na upit zašto se, nakon što je diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu, odlučio doktorirati na privatnom univerzitetu u Mostaru, Trut objašnjava:

– Na taj sam univerzitet išao samo iz jednog razloga, a taj je što je jedini imao doktorski studij civilne zaštite. Takav doktorski studij kod nas ne postoji. To je bila znanstvena nadogradnja za osobnu satisfakciju, objašnjava Damir Trut razlog zbog kojega je upisao mostarski Fakultet prava i sigurnosnih studija, gdje je doktorirao 2016. godine, piše Jutarnji.hr.

Pritom tvrdi kako je netačno da je bila riječ o nepriznatom fakultetu. Po njegovim informacijama, studij je imao dopusnicu za rad kantona.

– Putovao sam u Mostar, pisao radove, polagao ispite, a nakon što sam doktorirao, diplomu sam nostrificirao u AZVO. I nemojte misliti da sam tamo ikoga znao i to ‘sredio‘. Išao sam kao građanin redovnim putem i to je bilo to, zaključuje i šalje fotografije s odbrane doktorata u Mostaru. Uz njih stavlja opis:

 – S odbrane doktorske disertacije. Ozbiljno povjerenstvo, a i moj je rad imao više od 300 stranica. Ovo nije benzinska.

Time aludira na izjavu Milanka Kajganića, glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, da su se u BiH diploma mogla kupiti i na benzinskim pumpama.