Diplome će biti digitalizirane: Smanjuje se rizik od lažnih diploma

Digitalne verzije diploma izdavat će se u roku od 30 dana od završetka studija.


Ilustracija: STUDOMAT / Envato
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

Digitalne verzije diploma i svjedodžbi zaživjet će u Hrvatskoj na kraju školske godine 2023/2024. i bit će dostupne preko sistema e-građani, a po nacrtu Pravilnika koji je trenutno u e-savjetovanju, izdavat će se u roku od 30 dana od završetka studija.

Prema nacrtu pravilnika, visoka učilišta izdavat će diplomu kako u ispisanom, tako i u digitalnom obliku, u roku od 30 dana od završetka studija, bez naknade na hrvatskom i engleskom jeziku. Po istom principu učenicima će se izdavati e-svjedodžbe o završenom stručnom kratkom studiju u Hrvatskoj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Digitalni oblik neće biti namijenjen za ispis, nego isključivo za uporebu u elektroničkom formatu.

Centralna elektronička evidencija

U nacrtu Pravilnika, koji bi na snagu trebao stupiti 1. januara 2024., stoji da je diploma u digitalnom obliku javna isprava koju izdaje visokoškolska ustanova temeljem javne ovlasti koja sadrži iste podatke kao i diploma u ispisanom obliku, ali se izdaje u digitalnom obliku i s kvalificiranim elektroničkim pečatom.

Sve izdane svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju svih visokih učilišta u Hrvatskoj bit će evidentirane u Digitalnom registru diploma kao centralnoj elektroničkoj evidenciji, koji će voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nositelji diplome moći će u roku od 15 dana od preuzimanja svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju zatražiti od visokoškolske ustanove ispravak pogrešno navedenih podataka, a ono će biti dužno u roku od 10 dana od dana zaprimanja zahtjeva za ispravak ponovno izdati diplomu s tačnim podacima bez naknade.

Također, visokoškolske ustanove morat će ispravak pogrešno navedenih podataka dostaviti u Digitalni registar diploma u trenutku izdavanja svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju sa tačnim podacima.

Carnet: Digitalizacijom se smanjuje rizik od lažnih diploma

Iz Carneta su Hini u odgovoru potvrdili da će sistem za e-diplome za osnovne i srednje škole te fakultete zaživjeti na kraju školske godine 2023/2024. i da će biti dostupne putem sistema e-građani. Ističu da su digitalne svjedodžbe i diplome sigurnije od tradicionalnih papirnatih diploma jer su zaštićene elektroničkim pečatom koji osigurava jednostavnu provjeru autentičnosti i integriteta dokumenta.

 – To drastično smanjuje rizik od nedozvoljenih aktivnosti poput izrade lažnih diploma ili pokušaja neovlaštenog mijenjanja informacija u dokumentu, navode iz Carneta. Kao neke od prednosti digitalizacije ističu i jednostavan pristup i dijeljenje, piše Bljesak.info.

Digitalne svjedodžbe i diplome dostupne su bilo kada i bilo gdje putem online platforme, što korisnicima olakšava pristup i dijeljenje svojih diploma s poslodavcima, obrazovnim institucijama i ostalim relevantnim stranama, kažu. Ministarstvu znanosti i Carnetu su na provedbi digitalizacije svih dijelova cjelokupnog obrazovnog sustava partneri Sveučilišni računski centar – Srce, Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.