Diplomanti i magistri UNTZ se okitili diplomama: Znanje je naša prednost, ne stavljajmo ga u drugi plan

Akademska zajednica u Bosni i Hercegovini bogatija je za 483 diplomanta i 129 magistara Univerziteta u Tuzli.


Foto: Klix
Foto: Klix

Oni su u protekloj akademskoj godini okončali prvi, odnosno drugi ciklus studija na jednom od 12 fakulteta ili Akademiji dramskih umjetnosti, a tradicionalnim bacanjem kapa u zrak jučer su uspješno prešli još jednu životnu stepenicu.

Advertisements

Vršiteljica dužnosti rektora Univerziteta u Tuzli Zumreta Kušljugić kazala je da je ovaj dan od izuzetnog značaja za ovu visokoškolsku ustanovu koja je primjer ustrojavanja Bolonjskog procesa u BiH.

– Današnji događaj ostat će svima vama, ali i nama u trajnom sjećanju. Ova svečanost je dokaz da zajednički napori mladih ljudi, ujedinjene snage na Univerzitetu u Tuzli, uz adekvatnu podršku okruženja u kojem živimo i radimo, posebno uz podršku našeg osnivača Vlade TK, donose rezultate koje svi želimo sutra primijeniti u praksi, poručila je Kušljugić prilikom obraćanja prisutnima.

Jučer promovisani diplomanti i magistranti pripadaju 16. generaciji studenata Univerziteta u Tuzli, a neki od njih već su imali sreću da su uspjeli pronaći zaposlenje ili su u toku pripravničkog procesa.

Ostali se, kako su poručili, samo nadaju svjetlijoj budućnosti u našoj zemlji, a ukoliko im se ne ukaže prilika, bolje dane spremni su pronaći i van granica BiH.

Svečana promocija zasigurno će u posebnom sjećanju ostati magistrici žurnalistike Samiri Hasagić.

– Iako je danas pretežno nezahvalno tržište rada, svi mladi znaju da je veoma teško pronaći posao, ipak je znanje nešto što ne treba stavljati u drugi plan. Ono što sami uložite u sebe i koliko se izborite za svoju poziciju na tržištu rada jeste i presudno da danas nađete posao koji zadovoljava prvenstveno vas, izjavila je Hasagić.

Nastavila je da je imala sreću prilikom pronalaska zaposlenja, s obzirom da pripada generaciji diplomanata koji su prije nekoliko godina okončali prvi ciklus studija na Univerzitetu u Tuzli.

Advertisements

– Sada, kao magistrica smatram da imam neke malo veće šanse, a dokaz tome je i zadnje zaposlenje. Naime, sada sam zaposlena u jednoj velikoj kompaniji, tako da znanje i njegova nadogradnja mogu biti samo prednost, dodala je ona.

Među danas promovisanim magistrima je i bivša reprezentativka BiH u košarci Zdenka Kovačević.

Kako je istakla, u proteklom periodu bilo je izuzetno teško uskladiti profesionalnu karijeru i samu edukaciju.

– Mnogo mi je drago da sam uspjela prvenstveno diplomirati, a potom i magistrirati na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport. Mislim da je u mojoj ličnosti vrhunac baš taj spoj profesionalizma i nauke i zbog toga sam izuzetno ponosna. Moje ambicije su trenutno okrenute prema Sarajevu, jer sam u tamo počela raditi, istakla je Kovačević.

Za razliku od Kovačević, Nedina Halilović okončala je prvi ciklus studija na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, a zaposlenje još uvijek nije uspjela pronaći.

– Trenutno sam nezaposlena, ali se nadam da će i za nas biti posla. Sada se trudim vezano za angažman u oblasti fitnesa, ali to nije ono što očekujem za budućnost. I pored toga što nemam zaposlenja, još uvijek se vidim u BiH. O odlasku zasad nisam razmišljala , rekla je Hailović.

(UNTZ)