Dina Radenković se našla na Forbsovoj listi najuspješnijih: Dina se bavi ćelijskim inženjeringom i ostvarila je velike rezultate

Prestižni magazin Forbs uvrstio je dr Dinu Radenković na listu najuspješnijih ljudi ispod 30 godina za 2023. godinu u kategoriji "Zdravstvena zaštita".


1 39
Foto: Društvene mreže

Rođena je 1995. godine gdje je i odrasla u Srbiji. Studirala je matematiku i inženjerstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu i diplomirala medicinu na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Ona je osnivač i izvršni direktor (CEO) kompanije “Gameto”, koja se bavi inovacijama u proučavanju ženskog reproduktivnog zdravlja i u toj oblasti su zaradili 40 miliona dolara.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

“Gameto” je biotehnološka kompanija koja koristi ćelijski inženjering za razvoj novih terapija. Cilj im je da riješe bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Središte poslovanja je u Njujorku, ali imaju kancelariju i u Madridu.

Liječenje neplodnosti može donijeti čuda, ali ima mnogo nedostataka: velike račune, bolne injekcije hormona i opasne nuspojave. Radenkovićkin startap, “Gameto”, prikupio je 40 miliona dolara kako bi sakupljanje jajnih ćelija učinilo jeftinijim i sigurnijim korišćenjem ljudskih matičnih ćelija, navodi se u zvaničnoj Forbsovoj objavi ispod njenog imena na listi “30 ispod 30”.

Prije nego što je pokrenula “Gameto” 2021. sa suosnivačem i serijskim preduzetnikom Martinom Varsavskim, udružila se sa genetskom laboratorijom Džordža Čerča na Harvardu kako bi finansirala istraživanje o načinima na koje projektovane ćelije mogu poboljšati zdravlje žena.

Preduzetnička zajednica mi je pokazala kako da osnivam kompanije i rješavam probleme oko kojih ste strastveni,  rekla je ova mlada preduzetnica koja trenutno živi i radi u Njujorku.

Dok je radila kao ljekar i istraživala bolesti povezane sa starenjem, otkrila je da ženski jajnici stare oko pet puta brže od ostatka ljudskog tijela. To je djelimično razlog zašto se žene bore sa problemima plodnosti dok stare, a takođe je i razlog zašto je osnovala svoju kompaniju “Gameto”, koja koristi ćelijski inženjering sa ciljem da skrati cikluse IVF i smanji potrebu za injekcijama hormona.

– Mi smo u zlatnom dobu u kojem tehnologije zaista mogu da manipulišu biologijom, kaže ona, dodajući da čak i bolesti za koje se nije smatralo da su izlječive prije manje od jedne decenije sada imaju istinske lijekove koji prolaze kroz klinička ispitivanja, zahvaljujući napretku u ćelijski inženjering i genskoj terapiji, prenosi srpskainfo.com.