Mirza Rastoder o ideji prvog HUB Homeworka u BiH: Modernizirana čitaonica za lakše učenje i razmjenu iskustava studenata

Dežurna “štrebaonica” koja radi 24/7.


1 44
Foto: avaz.ba

Homework HUB je prostor namijenjen studentima za neometano učenje, gdje imaju sve ono što im je potrebno, poput računara i interneta, a u Sarajevu, tačnije u naselju Pofalići je otvoren još prije nekoliko godina. Mirza Rastoder, jedan od osnivača HUB Homeworka, kazao je kako studenti, osim učenja i druženja, imaju priliku i za vid neformalnog obrazovanja.

Bez uštogljenosti

Kako kaže, koncept ovog HUB-a prati evropske trendove i nudi studentima ono što možda ne mogu tek tako pronaći na fakultetima ili u običnim čitaonicama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Svi HUB članovi imaju priliku upoznati novi koncept učenja, bez uštogljenosti i pretjerane tišine, kao u standardnim čitaonicama, svu potrebnu tehničku i drugu opremu koja im treba tokom studija, bilo da su to laptopi, mikroskopi, 3D printeri, interaktivne table, kao i adekvatna literatura – kazao je Rastoder.

Kako je dodao, neopisivo je iskustvo to što su HUB članovi studenti s različitih fakulteta i univerziteta iz cijele BiH, pa je razmjena iskustava i znanja na visokom nivou, prenosi avaz.ba.

Od prošle godine Homework HUB je postao dežurna “štrebaonica” koja radi 24/7, na posebne kartice se ulazi, a imaju opcije i po satu, pa kome šta više odgovara – naveo je Rastoder.

Bez saradnje

Kako je dodao, HUB Homework nema nikakvu saradnju s Univerzitetom u Sarajevu, pa ti studenti ne uživaju nikakve povlastice, za razliku od onih s univerziteta koji imaju potpisane ugovore s njima.

– Iskreno se nadamo da će se stvari promijeniti ukoliko želimo da kreiramo društvo mladih, onih mladih koji su društveno odgovorni, obrazovno i naučno privrženi – rekao je Rastoder.

Kroz prostorije Homeworka, kako je kazao, dosad je prošlo skoro 12.000 studenata te se može reći da su ideja i koncept rada itekako prepoznati.

Realizacija projekta

Homework HUB sarađuje s Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom “Džemal Bijedić” Mostar, Naučno-tehnološkim parkom i Univerzitetom u Novom Sadu, KadirHas univerzitetom iz Istanbula te Trinity College Dablinom.

– Fokusirani smo na sve aktivnosti rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju, gdje trenutno realiziramo projekt kreiranja planova rodne ravnopravnosti studentske populacije KS, koji će kao takav biti prvi u Evropi – kazao je Rastoder.