Digitalna revolucija i ekonomija budućnosti

Industrijska revolucija olakšala je i smanjila troškove masovne proizvodnje. Trenutno se nalazimo u centru digitalne revolucije koja je dovela do još veće efikasnosti.


ekonomija dijeljenja shareconomy

U mnogim industrijama, granični trošak proizvodnje pao je ili se nalazi blizu nule. To je dovelo do masovnog razdora u mnogim kompanijama i ukazuje na to da će se to dešavati i u narednim godinama.

U današnje vrijeme, ljudi imaju sve veći pristup informacijama, što tjera kompanije na veće nadmetanje. Također, pojedinci se povezuju jedni sa drugima u stvarnom vremenu, sve vrijeme, potičući stvaranje nove ekonomije popularno nazvane “ekonomijom dijeljenja”.

Kompanije kao što su Airbnb, gdje pojedinci iznajmljuju prostor u svojim sobama ili kućama strancima kojima je potrebno mjesto da prenoće, i Uber, gdje pojedinci voze strance u svojim vozilima kao zamjena za taksi vozila postali su vrlo popularni u rastućoj ekonomiji dijeljenja.

Pogledajte narednu motiongrafiku, koju preporučuje SumoCoupona, online prodajno mjesto stotina prodavnica, o promjenama koje su se desile u ekonomiji od Prve industrijske revolucije pa sve do danas, kao i predviđanje promjena koje će se desiti u budućnosti.

(Poslovni svijet)