Koja od ovih pitanja često postavljate ili dobijate od drugih ljudi?

Ponekad možda ne shvatamo da ono što pitamo nije uredu jer mislimo da su to neutralna pitanja. Možda u želji da se povežemo s  ljudima, na žalost, postavimo neugodna pitanja.

Još gore, možemo pokušavati biti ljubazni i uslužni, ali i u tom procesu povrijediti nekoga. Postoje neka popularna pitanja koja možemo izbjeći postavljati jer mogu nanijeti više štete nego koristi.

 1. Zašto si još uvijek…?

1 1

Pitati nekoga zašto su još uvijek slobodni može izgledati kao kompliment, pogotovo nakon što kažete da su simpatični ili lijepi, ali svejedno može učiniti da se osjećaju užasno zbog sebe. Pitanje pokreće neke negativne generalizacije o tome zašto su slobodni i može ih natjerati da počnu ispitivati ​​što nije u redu s njima.

U stvari, bilo koje, “Zašto si još uvijek …?” pitanja mogu zvučati kao da tražite od njih da se objasne zbog toga što su zaglavili u istoj fazi svog života. Poenta je u sintagmi “još uvijek”. Ona je suvišna i niko ne treba određivati drugoj osobi vrijeme kada će: završiti fakultet, naći djevojku/momka, oženiti se, ostvariti porodicu itd.