Deset “zen” navika koje će vas motivisati

Kako biste bili što uspješniji u obavljanju posla ili neke aktivnosti, možete koristiti moć zen škole mišljenja. U suštini, zen je meditacija koja koristi moć misli i intuicije, kao i moć sposobnosti da se fokusirate na stvari koje su zaista bitne u životu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Čak iako još niste u potpunosti “zen”, možete koristiti motivacione zen navike kako biste ostvarili željene pozitivne promjene u životu.

Ovih deset motivacionih navika treba praktikovati po potrebi, ali ako je moguće svakodnevno, kako biste zaista imali koristi od zen-a. Ako ih budete praktikovali i u potpunosti im se posvetili, one će vam omogućiti da iskoristite svoj pun potencijal kako niste ni zamišljali da možete!

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Izložite svoje ciljeve

Jedno je kad mislite o svojim ciljevima, i imate neprekidan tok ideja u glavi, ali mnogo je bolje imati fizičku predstavu tih ideja. Isjecite slike iz časopisa, skinite slike sa interneta, ili sami napravite svoje slike i postavite na mjesta na kojima ćete ih vidjeti svaki dan.

2. Zapišite svoje mini ciljeve

Kako biste ostvarili veće ciljeve u životu, potrebno je da imate plan ostvarenja malih dostignuća ili ciljeva. Napravite plan, tabelarni prikaz ili vremensku liniju, koje ćete se pridržavati. To će vam pomoći da ne skrenete sa staze ka uspjehu. Suština je da bi trebalo da pravite male korake kako biste što lakše ostvarili velike ciljeve.

3. Nemojte odugovlačiti

Ponavljamo, nemojte odugovlačiti. Ako ste jedna od osoba kojima nedostaje „samo još nešto” prije nego što započnete nešto novo, otarasite se tih ograničavajućih misli, i jednostavno – počnite.

4. Mislite pozitivno

Nemojte gledati šta ne možete da uradite ili šta je moguća prepreka, već se fokusirajte na ono što želite da postignete i način na koji ćete to postići.

5. Budite zahvalni

Pronaći svakodnevno jednu stvar zahvaljujući kojoj ste lakše ostvarili svoj mini-cilj ili veliki cilj, razvija sposobnost za traženje novih prilika svaki dan.

6. Okružite se ljudima koji vas inspirišu

Otarasite se negativnosti u svom životu, tako što ćete se prije družiti sa ljudima koji rješavaju probleme i kreativno razmišljaju, nego sa onima iz kojih izviru negativnost i sumnja. Možda je teško udaljiti se od ljudi koji vam pružaju „sigurnost“ i ne daju vam pravu šansu za razvoj, ali je veoma važno za vaš lični razvoj i uspjeh.

7. Meditirajte svakodnevno

Ovaj savjet je lako otpisati kao nebitan, međutim ovo može da bude jedna od najvažnijih navika koje ćete razviti kako biste poboljšali svoj život i um. Barem na deset minuta dnevno pronađite mirno i udobno mjesto gde vas niko neće ometati, i vizualizujte svoje ciljeve, svoj uspjeh, i ishode koje želite da ostvarite. Morate znati konkretno šta želite i zamišljati što je moguće više detalja.

8. Morate znati “zašto”

Mnogo je lakše odustati ili spustiti nivo svojih očekivanja ako niste razjasnili zašto je važno da postignete svoje ciljeve ili ne vidite vrijednost u tome. Odvojite malo vremena svakog dana i utvrdite zašto radite nešto, kakve koristi imate od toga, i na koji način to čini vaš ili nečiji život boljim.

9. Ostvarujte jedan po jedan cilj

Nemojte pokušavati da ostvarite sve ciljeve odjednom, već redom jedan po jedan. Na taj način svu svoju kreativnost i mentalnu snagu fokusirate na jednu važnu oblast. Ako možete da iskoristite moć meditacije (kao što je opisano pod brojem 7), sa lakoćom ćete i ovo savladati.

10. Uklonite nepotrebno

Riješite se mentalnog (i fizičkog) nereda u svom životu. Tu spada samopodcjenjivanje, stare nesigurnosti, brige o nevažnim stvarima ili stvarima van vaše kontrole. Držati se negativnosti i beznačajnih misli koje ne možete da kontrolišete predstavlja veliko gubljenje vremena i energije, i samo će vas sputavati.

Postoji još mnogo zen tehnika koje možete koristiti, međutim počnite sa ovih deset ili čak samo sa nekoliko od ovih tehnika. Nemojte odjednom previše da se opterećujete, jer mnogo promjena istovremeno može biti suviše stresno i pogubno. Ove navike će poboljšati vaše stavove, kreativnost, inspiraciju i motivaciju, i pomoći će vam da ostvarite sve što ste oduvijek željeli. Imajte uvijek na umu da su ove navike u potpunosti pod vašom kontrolom. Morate ih vježbati, učiti i savladati, niko to neće učiniti umjesto vas.

(edukacija.rs)