Deset pravila japanske filozofije za ispunjen i sretan život

Ovih deset pravila podrazumijeva Ichigo Ichie filozofija.


Japanese man meditating in his garden
Ilustracija: Envato

Značenje iza ovog pojma je da svako iskustvo i susret u životu trebaš doživljavati kao pravo blago, koje se više nikada neće pojaviti u istom obliku i nikada se neće ponoviti. Zato ne trebaš propustiti radost ni u jednom trenutku, koji će biti zauvijek izgubljen, jednom kada prođe.

Jednom kada Ichigo Ichie filozofiju pustiš u svoj život, razvićeš svijest o svakom jutru i danu provedenom na ovom svijetu, svakom trenutku provedenom sa članovima porodice, prijateljima i voljenim osobama. Shvatićeš vrijednost ovih trenutaka i važnost posvećivanja tvoje pune pažnje, prenosi ultra.ba.

happy 1618431546

Praksa Ichigo Ichie će ti omogućiti da živiš ispunjeno, sretno, bez težina koje vučeš iz prošlosti ili strepnje koju bi budućnost mogla donijeti. Ovih deset pravila podrazumijeva Ichigo Ichie filozofija:

 • Živiš samo jednom i trebalo bi da živiš kao da će se iskustva u tvom životu dogoditi samo jednom. To je razlog zašto je inspirativno uvijek poželjeti dobrodošlicu i pozdraviti voljene osobe na rastanku. Postoji jedinstven i neponovljivi životni duh koji okružuje svaki susret u tvom životu.
 • Svaka prilika dolazi samo jednom i ako je ne prihvatiš, možeš je izgubiti zauvijek. Život je sad ili nikad. Uhvati svaku priliku sa obje ruke i ne puštaj je.
 • Radi stvari koje nikada prije nisi. Ajnštajn je rekao da ne možeš raditi istu stvar iznova i iznova, i očekivati iste rezultate. Imati nezaboravne trenutke znači dozvoliti da se u tvom životu dogodi nešto novo, a ne samo živjeti život kao rutinu.
 • Zaboravi na prošlost i budućnost. Tvoja putovanja u prošlost i budućnost su uvijek beskorisna i većinu vremena bolna. Ne možeš znati šta će se desiti u budućnosti, niti možeš promijeniti ono što se desilo u prošlosti. Ali ovog momenta, sve mogućnosti na svijetu su ti otvorene.
 • Pažljivost i svjesnost upotrebi kroz sva svoja čula. Slušaj, gledaj, dodirni i okusi sva bogatstva nekog momenta. Ovo će od tebe napraviti pažljiviju osobu i povećaće nivo empatije u tvom životu.
 • Meditacija će ti omogućiti da proučavaš i potvrdiš čudo života. Kad odstupiš od svakodnevne rutine, od obaveza i žurbe, otvoriće ti se vrata koja će te odvesti do dobrobiti tvog života.
 • Osvijesti sve slučajnosti u svom životu i naučićeš bolje čitati znakove koje ti šalje univerzum. Prema japanskog filozofiji, pisanje napomena o čarobnim trenucima u životu, pomoći će ti da razviješ sposobnost da slijediš svoj životni put.
 • Ako ti se ne sviđa gdje si sada, promijeni nešto. Kao ljudsko biće, možeš se transformisati i imaš snagu da učiniš u svom životu šta god poželiš. Ako živiš predvidljivim i dosadnim životom, moraš se sjetiti da imaš mogućnost stvaranja života koji u stvari želiš.
 • Ne čekaj savršene okolnosti da iskusiš izvanredne stvari. Ne čekaj odmore da uživaš u životu ili rođendan da napraviš dobru žurku.
 • Svaki dan može biti slavlje.
 • Lovi i stvaraj posebne trenutke. Kao i kod bilo koje druge aktivnosti, sa praksom se i ovdje postaje bolji, a sa tim ćeš dobiti i željene rezultate.