CERK: Sajam praksi i stipendija 2014

Centar za razvoj karijere (CERK) Banja Luka organizuje IV Sajam prakse i stipendija koji će se održati 19.06.2014. godine.


Centar za razvoj karijere (CERK) Banja Luka organizuje IV Sajam prakse i stipendija koji će se održati 19.06.2014. godine. Ovogodišnji Sajam se realizuje u sklopu Akademije održivosti u saradnji sa Fondacijom Mozaik i SIGN mrežom a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) i Evropske unije.

Advertisements

Mjesto održavanja Sajma je Dom omladine u Banjaluci, a svečano otvaranje planirano je u 10h. Ulaz je besplatan.

Sajam je finansijski podržao i Grad Banja Luka, a komercijalni partneri su Jelen pivo sa kojim se realizuje i finale „Jelen Business Case Challenge-a“ na dan Sajma, kao i Ernst&Young, poznata kompanija iz finansijskog sektora sa kojima će biti realizovana radionica dan ranije, 18.06.2014. godine.

Riječ je o jednodnevnoj obrazovno-izložbenoj aktivnosti s ciljem pružanja posjetiocima mogućnosti apliciranja na prakse kao i pribavljanja informacija o institucijama i organizacijama iz oblasti neformalnog obrazovanja  i stipendijskim programima koji im se nude.

– Imajući u vidu da se “Sajam praksi i stipendija” održava ove godine po četvrti put možemo slobodno reći da prerasta u tradicionalan događaj koji se izdvaja kao jedinstven (jedini koji obezbjeđuje studentima prakse, stipendije i informacije iz oblasti neformalnog obrazovanja na jednom mijestu) na prostoru Republike Srpske. Ciljna populacija su nam srednjoškolci, studenti, apsolventi i skoriji diplomci u potrazi za praksom, koji će imati mogućnost da apliciraju za različite poslove i na taj način steknu svoje prvo radno iskustvo, te da saznaju više o stipendijskim programima za studiranje u inostranstvu koji su im dostupni, navode iz CERK-a.

Advertisements

Segmenti Sajma su:

 • Sajamski – U izložbenom dijelu će biti postavljeni štandovi i info pultovi poslodavaca-ponuđača praksi, organizacija-ponuđača međunarodnih praksi, institucija/organizacija ponuđača stipendija, predstavnika institucija u RS/BiH kao i izlagača koji pružaju različite programe neformalnog obrazovanja.
 • Edukativni – radionice i predavanja u računarskoj Sali. Radionice u kojima će ove godine naši posjetioci moći učestovati su:
  • “CV KLINIKA” – Pisanje CV-a i razvoj poslovne komunikacije. Svi učesnici dobijaju gratis profesionalno fotografisanje za profi CV sliku!
  • “VRUĆA STOLICA” – Simulacija intervjua sa poslodavcem.
  • “MIJENJAM TREMU ZA PRIPREMU” – PR direktor agencije Aquarius, Brankica Stojanović će na krajnje zanimljiv i koristan način pokušati približiti “javni nastup” i sve bauke ove vještine – jedne od najbitnijih vještina savremene karijere – vještine koja će vam sigurno koristiti u budućnosti!
  • “JEZIČE RADIONICE” – Za sve one koji imaju u planu aplcirati za stipendiju ili praksu na engleskom ili njemačkom jeziku – idealna prilika da dobijete savjet od predstavnika škole za strane jezike Voyage iz Banjaluke!
 • Također, biće i organizovana i “Coffe to stay”, tokom koje će studenti imati priliku da sa vodećim osobama iz javnih institucija, privantog sektora – ljudskih resursa kao i drugih interesantnih oblasti imati priliku da postave pitanja i saznaju na koji način možete profesionalno i lično uspjeti čak i društvu “nesavršenom” kao što je naše.
 • Ove godine po prvi put – testiranje u okviru programa „Profesionalne orjentacije i karijernog savjetovanja“ za srednjoškolce!

Svi zainteresovani za učešće na nekoj od radionica mogu da se prijave na našoj web stranici www.cerk.info, gdje mogu da nađu dodatne informacije.

Izlagači na Sajmu će biti:

 • Poslodavci koji nude programe praksi za studente i srednjoškolce,
 • Međunarodne organizacije koje pružaju studentske prakse (AIESEC, IAESTE i sl.),
 • Organizacije, ambasade i fondacije koje nude stipendijske programe u zemlji i inostranstvu,
 • Organizacije koje nude različite programe neformalnog obrazovanja, od kurseva jezika, preko kurseva računara do raznih generičkih vještina potrebnih za kvalitetnije pozicioniranje na tržištu rada

Narodna Skupština RS i kabinet gospodina Igora Radojičića, Vlada RS – Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Zavod za zapošljavanje RS, Administrativna služba grada Banja Luka, kao i Privredna Komora RS – Područna komora Banja Luka su pružili institucionalnu podršku Sajmu.

(STUDOMAT.ba)