“Debatujte i poštujte kulturu dijaloga!”

Stefan Ličina, učenik trećeg razreda banjalučke Gimnazije najbolji je internet debatant za mjesec decembar u projektu Debatologija koji se realizuje u saradnji Centra za kulturu dijaloga (CKD) i portala STUDOMAT.ba.


debatologija header

Stefan Ličina, učenik trećeg razreda banjalučke Gimnazije najbolji je internet debatant za mjesec decembar 2013. godine u projektu Debatologija koji se realizuje u saradnji Centra za kulturu dijaloga (CKD) i portala STUDOMAT.ba.

Razgovarala: Tijana Ljuboje, CKD

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Stefan Ličina
Stefan Ličina

Možete li nam se predstaviti?

Ja sam Stefan Ličina. Dolazim iz malog mjesta pored Banja Luke, zvanog Laktaši i imam 17 godina. Učenik sam trećeg razreda banjalučke Gimnazije, i zaljubljenik u novinarstvo.

Stefan Ličina, u pet riječi, je?

Kulturan, vrijedan, iskren, pošten, emotivan!

Odakle ljubav prema debati i koliko dugo se bavite ovom vještinom?

Ljubav prema debati je došla sasvim slučajno, i nenadano. Naš trener, tj. moja profesorica srpskog jezika i književnosti je imala veliki uticaj u mojoj debatnoj karijeri. Kako je ona došla (tj. vratila se) u svoju školu, sa sobom je donijela i debatu, o kojoj sam ja jako malo znao. Uz njenu pomoć smo polako ušli u debatni program i tako je nastala ta ljubav. U trenutku pisanja, moj debatni staž iznosi oko godinu i po.

Po vašem mišljenju, koja je najveća predrasuda o debati među mladim ljudima?

Najveća predrasuda o debati među mladim ljudima je u tome da mnogi nemaju jasnu sliku o pojmu debate i njenom značenju. To je veliki problem za nas mlade ljude, i mislim da po tom pitanju moram nešto preduzeti.

Dolazite iz škole koja ima jedan od najbrojnijih debatnih klubova u BiH, Gimnazije Banja Luka. Šta mislite da je glavni razlog velikog interesovanja učenika za debatu u vašoj školi?

Sada bih dodao i šestu riječ o sebi, a to je skromnost. Istina je da naš klub ima veliki broj članova, ako ne i najveći u Bosni i Hercegovini. To je ono čime se mi ponosimo, i volimo jer nas ima toliko mnogo u klubu. Taj broj se kreće oko pedeset, a ima nas svih generacija (od prvog do četvrtog razreda).  Ne volim da generalizujem, pa ne mogu sa sigurnošću reći šta to privlači ljude debati i našem klubu. Mislim da je razlog dugogodišnji nedostatak debatnog kluba u našoj školi. Novijim generacijama je to nepoznanica, a baš u toj nepoznanici se krije veliko interesovanje.

Koje su prednosti koje debata pruža mladoj osobi?

Kada bih pisao o svim prednostima debate, onda ovo ne bi bio intervju. Prednosti koje debata pruža su ogromne, a one najvažnije su retorika i kultura dijaloga.

Šta ste naučili kroz bavljenje debatom?

Naučio sam mnogo toga, ali mi je najvažnije samopouzdanje koje sam stekao kroz debatovanje. Sada sam spreman da čvrsto stojim iza svojih stavova, i branim ih bez pogovora.

U Centru za kulturu dijaloga ste poznati kao najmlađi PR ove organizacije, jer ste pokazali odličnu sposobnost da medije zainteresujete za sva debatna dešavanja. Kakvo je vaše mišljenje o kulturi komunikacije u medijima u BiH?

(smijeh) Drago mi je sto CKD tako misli i što sam stekao povjerenje uprave ove organizacije. Ne znam kako da definišem medije danas, ali uvijek postoji nešto što će ih zainteresovati. Mi smo mnogo radili, pa je to jedan od razloga zašto su se mediji zainteresovali za naš klub. Svaku temu treba predstaviti na neki nov i interesantan način, i uspijeh je zagarantovan.

Kultura komunikacije u medijima Bosne i Hercegovine je jako specifična. Mislim da mnogi nemaju onu osnovu svake komunikacije, a to je kultura dijaloga.

Da li su mediji zainteresovni da podrže obrazovne aktivnosti koje ne privlače veliku pažnju javnosti?

Naravno! Ja sam, iskreno, bio iznenađen brojem medijskih kuća koje su podržale naš rad.  Obrazovne teme nisu one sa naslovnih strana tabloid magazina, ali svakako imamo medije koji podržavaju sve obrazovne aktivnosti.

Koja teza je, po vašem mišljenju, bila najzanimljivija na Debatologiji do sada? Zašto?

Po mom mišljenju, najzanimljivija teza na Debatologiji je bila o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Mislim da je ta online debata imala najviše debatnog žara, i da su svi takmičari imali dosta jaku argumentaciju.

Imate li neki prijedlog za izbor takmičarskih teza u predstojećem periodu?

Mislim da su teze o aktuelnim događajima u BiH, i svijetu najzanimljivije za debatovanje. Veliki broj takmičara je zainteresovan baš za takve teze, jer vole razgovarati i razmjenjivati mišljenja o aktuelnim pitanjima.

Po čemu se debata na internetu razlikuje od svakodnevne debate u školi?

Debata na internetu se razlikuje od svakodnevne debate po tome što na forumu imamo određeni nivo privatnosti. Možemo se „sakriti“ iza nekog nadimka, i tako iznositi svoje stavove. Mislim da se danas mnogi boje reći svoje pravo mišljenje, a internet debatovanje im baš to omogućava.

Imate li neki savjet za sve mlade ljude koji bi željeli da budu dio Debatologije, ali nemaju hrabrosti?

Poručio bih im da se priključe, jer stvarno vrijedi. Ako imate svoj stav (naravno argumentovan), onda ga podijelite sa drugima, i čvrsto ga zastupajte!

Za sam kraj, želim da se zahvalim Centru za kulturu dijaloga na nagradi, i Tijani koja je vodila ovaj zanimljiv razgovor. Ovo je prvi put da se ja nalazim na drugoj strani, tj. da mene neko intervjuiše, i osjećaj je zaista čudan. Moja poruka za sve čitaoce ovog intervjua glasi: Debatujte, i poštujte kulturu dijaloga!

(STUDOMAT.ba)