Danas je međunarodni dan studenata

Na današnji dan, u spomen na tragični događaj od 17. novembra 1939. u Pragu, obilježava se Međunarodni dan studenata.


17. novembrag 1939. godine, Konstantin von Neurath, njemački upravitelj Češke i Moravske, ugušio je studentske demonstracije zatvorivši sve ustanove visokoškolskog obrazovanja u Češkoj i preko 1200 studenata poslao je u koncentracijske logore, prenosi x-ica.com.

O brutalnosti režima svjedoči i podatak kako je tom prilikom, bez ikakvog suđenja, streljano čak 9 profesora i studenata.

Povod ovog tragičnog događaja je bio taj što su nacisti nekoliko dana ranije ubili jednog studenta praškog univerziteta. Na pogrebu se okupilo preko 1000 studenata, a na kraju se pogreb pretvorio u masovni antinacistički skup.

Od tada je Međunarodni dan studenata postao simbol za studentska stradanja u cijelom svijetu, a obilježava se od 1941. godine.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X