Da li učite samo kako bi položili ispit ili da steknete znanje?

Ako učite samo da biste položili ispit, završit ćete fakultet samo da biste posjedovali diplomu.


confused fruustrated young woman working
Foto: Envato

Učimo li samo kako bismo položili ispit? Tokom spremanja ispita nameće se pitanje “Zašto je meni ovo potrebno?”. Zašto je takva praksa? Dosadan predmet, malo vremena, a mnogo obaveza ili je uzrok nešto drugo?

(Ne)očekivano znanje

Kada birate fakultet buduće zanimanje vam je glavna misao, te se postavlja pogrešna pretpostavka da odabrani fakultet treba da nudi znanje samo iz onih oblasti koje smatrate relevantnim za vašu buduću profesiju. Nekada predmet koji je van vaših interesovanja može donijeti vještine i znanje koje će vam koristiti da napredujete u poslu i životu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bitno je dobro organizovati vrijeme

Ispitni rok je intenzivan period studentskog života. Obaveza ima mnogo, vremena nikada dovoljno. Tada često neke predmete odredite kao prioritet pridajući im više pažnje nego ostalima. Potencijalno rješenje je dobra organizacija učenja koja bi omogućila da materiju svakog predmeta sa razumijevanjem proučite, jer kada nešto razumijete potrebno je manje vremena da to naučite i dobro savladate, pišu Studenti.alo.rs.

Motivacija je ključna

Neki predmet se može naučiti tek toliko da se položi, ali ako postane praksa da sa svakog ispita nosite samo prolaznu ocjenu bez suštinskog razumijevanja položenog, to može biti znak da vam je ponestalo motivacije za oblast koji studirate. Ponovnu zainteresovanost možete potražiti u prvobitnim željama i motivima koji su vas navele da upišete taj fakultet i kasnije obavljate posao za koji ste se opredijelili.

Ukoliko se vaše interesovanje više ne poklapa sa konceptom vašeg fakulteta, treba imati na umu da je prihvatljivo potražiti sebe u nečemu novom.

Ako učite samo da biste položili ispit, završit ćete fakultet samo da biste posjedovali diplomu.