Da li ste znali: Zbog čega je zdravo jesti borovnice?

Osim što su ukusne, borovnice nude i mnogo zdravstvenih prednosti.


freshly picked blueberries
Foto: Envato

U sezoni borovnica, nutricionisti preporučuju da ovo sočno bobičasto voće jedemo svakodnevno. Jer, osim što je ukusno, ono nudi mnogo zdravstvenih prednosti.

1. Smanjuju faktore kardiovaskularnog rizika

Zbog polifenola, borovnice su izvanredno voće za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe, jedna od brojnih studija pokazala je da borovnice imaju povoljan efekat kod osoba koje imaju metabolički sindrom, što uključuje značajno smanjenje krvnog pritiska.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Idealne su za zdravlje crijeva i gubitak viška tjelesne težine

S obzirom na to da sadrže značajnu količinu vlakana, borovnice su odlične za zdravlje crijeva. Ujedno, one mogu da pomognu u gubitku viška tjelesne težine, pa su gotovo obavezne u svim restriktivnim režimima ishrane.

3. Pomažu rad imunog sistema

Bogate vitaminom C, borovnice pomažu rad imunog sistema, odličan su borac protiv slobodnih radikala i utiču na ljepotu i zdravlje kože.

Najlakši način da uvrstite borovnice u ishranu jeste da ih poslužite uz grčki jogurt ili ovsenu kašu za doručak. Sok od borovnica takođe je blagotvoran, ali isključivo ako izmiksate ovo voće sa nekim drugim sezonskim voćem, poput breskve ili kruške.

Hladno cijeđeni sok od borovnice može da izazove dijareju i oslobođen je korisnih vlakana, pa se ne preporučuje dijabetičarima, niti onima koji žele da smršaju, prenosi Hayat.ba.