Studentski savjeti: Pet znakova koji pokazuju da biste trebali ostaviti svog partnera/icu

Mislite da vam je veza pred raspadom? Ovih pet stvari moglo bi to i potvrditi.


autumn couple
Foto: Envato

Nedostatak poštovanja

Ako se u vezi često osjećate poniženo i manje vrijedno ili vas partner/ica, privatno ili javno, tretira s nepoštovanjem, trebali biste razmisliti o napuštanju te osobe.

U zdravoj vezi ne postoji kontinuirana negativna energija, a poštovanje je osnova. Ako se ne osjećate ugodno i sigurno pored osobe koju volite i ne vidite način na koji biste to mogli promijeniti, vrijeme je za kraj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Emocionalno zlostavljanje

Ovaj obrazac ponašanja ponekad je teško detektovati; možda se osjećate nesigurno u svoju procjenu ili ne znate šta tačno osjećate. Ako se partner prema vama u javnosti ponaša onako kako vi to želite i očekujete, a kada ste sami priča je potpuno drugačija, moguće je da ste izloženi emocionalnim manipulacijama. Također, ako vam je partner/ica ekstremno ljubomorna, mora sve držati pod kontrolom, brani vam da viđate svoje prijatelje i porodicu, ne smijete to prihvatiti kao normalno ponašanje.

Niste kompatibilni

Ako više nemate zajedničkih tema, ali ni volje i želje da dijelite trenutke iz svoje svakodnevice, možda jednostavno niste kompatibilni. U zdravoj vezi razgovor ne bi trebao biti muka ili obaveza, a ako se osjećate kao da je i ništa nije pomoglo da se to promijeni, najbolje je da prekinete tu vezu, prenosi Hayat.ba.

Životi vam nisu povezani

Poželjno je i vrlo važno da imate svoje prijatelje, interese i aktivnosti te kvalitetno provedeno vrijeme bez partnera/ice. No, trebalo bi biti prirodno da jedno drugome niste smetnja ili problem te da ponekad volite raditi stvari koje vas vesele zajedno i u društvu.

Ako nemate nikakav uvid u život partnera/ice koji se ne odnosi na vaš odnos, možda i niste jedno za drugo.

Kontinuirani problemi

Imate osjećaj da su sve svađe vezane za isti problem, samo u drugačijim situacijama, i umorni ste od stalnog objašnjavanja jedne te iste stvari? Pokušajte potražiti profesionalnu pomoć jer ovakvo ponašanje često ukazuje na dublji problem koji možda nije ni vezan za vas.

Ako ništa ne pomaže ili ste odustali od borbe, najbolje je da krenete svojim putem.