Da li ste znali: Ovo je 10 najboljih web alata za studente

Postoji mnogo alata koji su besplatni, a mogu da budu veoma korisni studentima, bez obzira šta studirate.


group of students studying in university library
Foto: Envato

U ovom članku prenosimo nekoliko alata za koje smatramo da će vam pomoći u vašem obrazovanju, čak i ako niste student.

Slijedi opis 10 alata koje preporučujemo svakom ambicioznom studentu:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1) Book Finder

Tokom školovanja jako mnogo para ćete potrošiti na knjige. Većina studenata u našoj zemlji nisu bogataši tako da im svaka ušteđena marka dobro dođe. Book Finder je odličan web sajt/alat koji vam omogućuje da upoređujete cijene preko 125 miliona knjiga od 4,000 prodavača. To znači da nema nikakve potrebe da idete na Amazon, Half.com i druge web sajtove za prodaju knjiga kada Book Finder može da odradi sve pretrage za vas.

2) MynoteIT

Ako ste tip koji voli da sve bude organizovano – onda ćete obožavati ovu aplikaciju. Kao i kod Google paketa, sve će vam biti nadohvat ruke. Ali ovaj alat je namijenjen samo studentima. Kreirajte onlajn grupe, dijelite, editujte i pretražujte bilješke sa nastave, planirajte obaveze pomoću kalendara, i odrađujte poslove ravnajući se prema listi zadataka.

3) Ottobib

Da li i vi mrzite stranice sa bibliografijom? Iako ne izgledaju kao nešto posebno teško, one mogu da vam oduzmu ogromnu količinu energije i vremena ako imate 20 ili više izvora. Ottobib je jednostavan alat za kreiranje bibliografije koji vam omogućuje da unesete više ISBN brojeva istovremeno i dobijete bibliografije u APA, MLA, ili Chicago formatu.

4) Google Docs

Ako imate puno grupnih projekata ne zaboravite ovaj zgodan alat. Google Docs je odličan za kolaborativne radove. Njegova snaga je u tome što možete vašim saradnicima da date dozvolu za editovanje određenih dokumenata dok istovremeno pričate preko IM klijenta.

5) Tada List

Rasturen vam je um? Dezorganizovani ste? Ako se uvek mučite da zapamtite zadatke za sledeći čas, Tada List će vam omogućiti da nikada više ništa ne zaboravite. Pomoću ovog alata lako ćete pratiti vašu listu zadataka i moći ćete da joj pristupite sa bilo kog računara, bez obzira gde se nalazite.

Vi možete da kreirate onoliko “to do” listi koliko želite, kao što je “domaći zadatak,” “projekti,” ili kako god želite da ih nazovete, a onda možete da pratite vaše stavke preko RSS-a.

Takođe možete da probate napredniji Backpack. On upravlja vašim zadacima, ali vam takođe omogućava da postavite stranice za skladištenje važnih fajlova, fotografija i slično.

6) Meebo

Šta ćete raditi ako se nađete u situaciji da vam treba informacija od nekog od vaših kolega, a na računaru na kojem radite nemate instaliran nijedan IM program za četovanje? Umesto da paničite, plačete, čupate kosu i slično, isporobajte Meebo. Meebo je onlajn program za trenutnu razmjenu poruka pomoću kojeg možete da komunicirate sa prijateljima koji koriste AIM, MSN, Yahoo Messenger i Gtalk.

7) Wikipedia

Iako tehnički gledano Wikipedia nije alat, vredi je spomenuti. Ako imate manjak informacija vezanih za teme o kojima treba da pišete, nema boljeg mjesta od Wikipedije da popunite rupe u znanju. Naravno, ne treba da se oslonite samo na Wikipediju, ali je ona odlično mesto za dobijanje osnovnih informacija i pronalaženje linkova ka drugim web sajtovima koji diskutuju na teme koje vas interesuju.

8) Zoho Show

Ako studirate u današnje vrijeme sigurno ćete barem jedanput trebati da uradite PowerPoint prezentaciju. Neki ljudi vole da koriste Microsoft PowerPoint, ali i ovo je vrlo dobra solucija. Pomoću Zoho Show-a vi možete onlajn da editujete, importujete, kreirate i publikujete PowerPoint prezentacije.

9) Google Reader

Kada već govorimo o informacijama svakako ne možemo da izostavimo Google Reader. Jedan od glavnih razloga što ste na fakultetu je da učite, ali na svijetu ima toliko toga da se sazna da je teško pratiti sve izvore informacija. Zahvaljujući Google Reader-u vi možete lako da pratite najnovije vijesti i otkrića.

10) Del.icio.us

Ovaj sajt za društveno bookmarkovanje vam omogućuje da čuvate sve vaše bookmarkove na jednom mjestu i da ih dijelite sa drugim korisnicima. Prednost ovog sajta je u tome što možete da pristupite vašim bookmarkovima gde god se nalazite i sa bilo kog računara. Na primjer, vi možete da bookmarkujete sve vaše onlajn fakultetske kurseve i obilježite ih nazivom kursa i datumom semestra, prenosi manager.ba.