Da li ste znali: Najopasniji sir na svijetu dolazi iz Sardinije, iz njega izlaze crvi

"Crvi u ovom siru mu daju posebnu draž i užitak."


sir

Najopasniji sir na svijetu iz kojeg izlaze crvi dolazi iz Sardinije. Sirne muhe Piophila casei polažu jajašca u pukotine koje nastaju u siru prilikom stajanja.

Crvi se izlegu i probijaju se kroz sir probavljajući pri tome proteine i višak masnoća. Kad je sir spreman, za konzumaciju dovoljno je samo razbiti vrh koji je netaknut crvima i zagrabiti kašičicom kremastu deliciju.

Neki će pri tome pričekati da podstanari napuste sir, a drugi će ga konzumirati zajedno s crvima objašnjavajući kako upravo oni daju posebnu aromu. Kažu da sir ima okus koji podsjeća na mediteranske pašnjake, a njegova aroma će još satima ostati u ustima, prenosi Radiosarajevo.ba.

Upravo zbog njegove upitne zdravstvene ispravnosti, sir se ne može kupiti u slobodnoj prodaji koju je zakon zabranio, no mještani i dalje uživaju u njemu.

Naime, zdravstveni stručnjaci ističu da bi crvi mogli preživjeti u probavnom sistemu te stvoriti mikro perforacije u crijevima, no navodno niti jedan takav slučaj nije još zabilježen i povezan sa ovom vrstom sira.

 – Crvi u ovom siru mu daju posebnu draž i užitak. Neki pastiri vide sir kao jedinstveno lično zadovoljstvo, nešto što samo nekoliko izabranika može probati kušati, kaže Paolo Solinas, gastronom sa Sardinije.