Da li ste znali: Najopasniji sir na svijetu dolazi iz Sardinije, iz njega izlaze crvi

"Crvi u ovom siru mu daju posebnu draž i užitak."


Najopasniji sir na svijetu iz kojeg izlaze crvi dolazi iz Sardinije. Sirne muhe Piophila casei polažu jajašca u pukotine koje nastaju u siru prilikom stajanja.

Advertisements

Crvi se izlegu i probijaju se kroz sir probavljajući pri tome proteine i višak masnoća. Kad je sir spreman, za konzumaciju dovoljno je samo razbiti vrh koji je netaknut crvima i zagrabiti kašičicom kremastu deliciju.

Advertisements

Neki će pri tome pričekati da podstanari napuste sir, a drugi će ga konzumirati zajedno s crvima objašnjavajući kako upravo oni daju posebnu aromu. Kažu da sir ima okus koji podsjeća na mediteranske pašnjake, a njegova aroma će još satima ostati u ustima, prenosi Radiosarajevo.ba.

Upravo zbog njegove upitne zdravstvene ispravnosti, sir se ne može kupiti u slobodnoj prodaji koju je zakon zabranio, no mještani i dalje uživaju u njemu.

Naime, zdravstveni stručnjaci ističu da bi crvi mogli preživjeti u probavnom sistemu te stvoriti mikro perforacije u crijevima, no navodno niti jedan takav slučaj nije još zabilježen i povezan sa ovom vrstom sira.

 – Crvi u ovom siru mu daju posebnu draž i užitak. Neki pastiri vide sir kao jedinstveno lično zadovoljstvo, nešto što samo nekoliko izabranika može probati kušati, kaže Paolo Solinas, gastronom sa Sardinije.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!