Da li ste znali: Ispijanje čaja potencijalno dovodi do manje smrtnosti?

Ispijanje čaja potencijalno možda dovodi do manje smrtnosti, pokazuje istraživanje.


rose hip berries herbal tea in glass teapot
Foto: Envato

U usporedbi s onima koji ne piju čaj, oni koji konzumiraju jednu do dvije šolje svaki dan imaju između 9 i 13 posto manju smrtnost, tvrde naučnici.

Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, pokazuju da rezultati ostaju isti i ako ta osoba pije kafu, dodaje mlijeko ili šećer svom čaju, neovisno o temperaturi i genetskoj sposobnosti metabolizma da probavlja kofein.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Istraživači iz britanske institucije National Institutes of Health (NIH) koristili su podatke o pola miliona muškaraca i žena između 40 i 69 godina, od kojih 85 posto svakodnevno pije čaj. Njih čak 89 posto pije crni čaj, najpopularniji u Velikoj Britaniji, prenosi radiosarajevo.ba.

charming young woman drinking tea in cafe
Foto: Envato

Fernando Rodriguez Artalejo, profesor preventivne medicine i stručnjak za javno zdravstvo na univerzitetu u Madridu, opisao je ovo istraživanje “značajnim napretkom na tom području”.

Naglasio je da istraživanje pokazuje umjereno smanjenje smrtnosti kod onih koji konzumiraju čaj, posebno ako boluju od kardiovaskularnih bolesti. Upozorio je da se ne može sa 100-postotnom sigurnošću reći da je čaj isključivi razlog smanjene smrtnosti jer se ne može isključiti da su za to zaslužni drugi zdravstveni faktori povezani s konzumacijom čaja.

Drugo pitanje koje ostaje neodgovoreno je trebaju li ljudi koji ne piju čaj to početi raditi kako bi poboljšali svoje zdravlje jer to zahtijeva novo istraživanje, kaže Artalejo.