Da li ste znali: Danska vlada plaća studentima 1.000 dolara kako bi išli na fakultet

Kraljevina Danska je jedna od četiri evropske zemlje u kojima studenti uživaju ovu pogodnost.


female university student writing an exam in the classroom
Foto: Envato

“Eternity students” izraz je za vječne studente koji se upotrebljava u Danskoj i upravo s tom vrstom studenata ova skandinavska država ima problem jer ih je zbog besplatnog obrazovanja svake godine bude sve više.

Kraljevina Danska je jedna od četiri evropske zemlje u kojima studenti uživaju ovu pogodnost. Takav slučaj postoji još samo u Norveškoj, Škotskoj i Finskoj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zbog besplatnog školovanja, ova zemlja je puna “vječnih studenata”, s obzirom da vlada sa hiljadu dolara mjesečno finansira studente punih šest godina, čak i one koji nemaju namjeru da završe fakultet.

Nažalost, sve je to posljedica besplatnog školovanja pa je zato riječ “vječni student”, odnosno “evighedsstuderende”, došla u fokus tamošnje javnosti.

Daniel Borup Jakobsen, 24-godišnji diplomant te ujedno direktor u firmi Plecto, rekao je da se danska riječ “evighedsstuderende” odnosi na osobe koje ne završavaju fakultet, ali kroz godine često mijenjaju studijske programe.

– Neki Danci misle da novac koji dobijemo trošimo u barovima i klubovima, ali to nije tako. Ovakav program ključan je za omogućavanje odličnog obrazovanja za sve, bez obzira koliko njihovi roditelji zarađuju, rekao je danski student Astrid Winther Fischer koja studira na Tehničkom fakultetu u Kopenhagenu.

Primjera radi, studenti u Engleskoj diplomiraju s prosječnim dugovima od preko 70.000 dolara, što je za danske studente misaona imenica, prenosi mostarski.ba.