Da li je fakultet garancija za uspjeh na poslu?

Nedavno je britanski "The Guardian" objavio komentar novinarke Helen Whitehouse u kojem ona otkriva da je nakon druge godine studija odlučila da napusti fakultet i da smatra da je tada donijela pravu odluku koja joj je omogućila da pronađe put do uspjeha koji inače ne bi pronašla.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studiranje joj se, piše ona, nakon dvije godine toliko zgadilo da je cijelo jedno ljeto provela zarađujući za život u prodavnici i skupljajući koliko god je mogla novinarskog iskustva.

Prirodno je da kompanije nastoje da privuku što bolje mlade ljude koji su tek diplomirali i žude da rade. Međutim, upozorava ona, postoji mnoštvo studenata kojima diploma ipak neće pomoći da nađu bolji posao. Helen se poziva na istraživanje koje je pokazalo da, iako s identičnim diplomama, mladi koji potiču iz siromašnijih porodica nakon diplomiranja imaju niže plate od svojih kolega koji su odrasli u uslovima višeg životnog standarda.

Ona ističe i to da je glavni motiv velike većine mladih za studiranje jeste nada da će tako lakše naći posao. Istovremeno, troškovi života sve su veći, školarine su sve više, a i ponuda poslova sve je nesigurnija, tako da Whitehouse predviđa da će uskoro ovakvo stanje mlade veoma udaljiti od univerziteta, posebno u onim područjima, kaže ona, u kojima je praktično iskustvo mnogo važnije za kvalitet obavljanja posla, kao što je to u novinarstvu, koje je njen izbor.

Ona priznaje da se i dalje susreće s predrasudama da je automatski slabije obrazovana već zato što nije diplomirala. I dok se iskreno raduje svakom svom prijatelju i kolegi koji diplomira, njoj apsolutno ne pada na pamet da se vraća na fakultet dok taj dio obrazovnog sistema ne bude mnogo intenzivnije okrenut praktičnom dijelu obrazovanja.

(Bankar.me)