Da li je fakultet garancija za uspjeh na poslu?

Nedavno je britanski "The Guardian" objavio komentar novinarke Helen Whitehouse u kojem ona otkriva da je nakon druge godine studija odlučila da napusti fakultet i da smatra da je tada donijela pravu odluku koja joj je omogućila da pronađe put do uspjeha koji inače ne bi pronašla.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studiranje joj se, piše ona, nakon dvije godine toliko zgadilo da je cijelo jedno ljeto provela zarađujući za život u prodavnici i skupljajući koliko god je mogla novinarskog iskustva.

Advertisements

Prirodno je da kompanije nastoje da privuku što bolje mlade ljude koji su tek diplomirali i žude da rade. Međutim, upozorava ona, postoji mnoštvo studenata kojima diploma ipak neće pomoći da nađu bolji posao. Helen se poziva na istraživanje koje je pokazalo da, iako s identičnim diplomama, mladi koji potiču iz siromašnijih porodica nakon diplomiranja imaju niže plate od svojih kolega koji su odrasli u uslovima višeg životnog standarda.

Advertisements

Ona ističe i to da je glavni motiv velike većine mladih za studiranje jeste nada da će tako lakše naći posao. Istovremeno, troškovi života sve su veći, školarine su sve više, a i ponuda poslova sve je nesigurnija, tako da Whitehouse predviđa da će uskoro ovakvo stanje mlade veoma udaljiti od univerziteta, posebno u onim područjima, kaže ona, u kojima je praktično iskustvo mnogo važnije za kvalitet obavljanja posla, kao što je to u novinarstvu, koje je njen izbor.

Ona priznaje da se i dalje susreće s predrasudama da je automatski slabije obrazovana već zato što nije diplomirala. I dok se iskreno raduje svakom svom prijatelju i kolegi koji diplomira, njoj apsolutno ne pada na pamet da se vraća na fakultet dok taj dio obrazovnog sistema ne bude mnogo intenzivnije okrenut praktičnom dijelu obrazovanja.

(Bankar.me)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!