Da li je bolje učiti ujutro ili kasno navečer?

Pročitajte par korisnih informacija za studente.


Foto: Envato
Foto: Envato

Umovi studenata često su najoštriji ujutro, nakon mirnog sna i hranjivog obroka. Ovo je izvrsna prilika da naučite nešto novo ili da pregledate bilješke od prethodnog dana. Studenti s razbuđenim mozgom bolje su u stanju zadržati pojedinosti kao što su imena, lokacije, datumi i činjenice.

Mozak studenta je vješt u integraciji novog gradiva s onim što već znaju poslijepodne. Učenici mogu razviti veze i učiniti znanje koje su naučili značajnijim u ovo doba dana.

Kada je najbolje vrijeme za učenje?

Ne postoji “optimalno” doba dana za učenje. Svako od nas ima najproduktivnije doba dana, kada imamo najveću energiju. Neki ljudi su jutarnje osobe koje imaju puno energije kada se probude. Druge su noćne sove koje su navečer energičnije.

Studenti mogu bolje učiti u različito doba dana, svaki student ima jedinstven stil učenja. Nekim studentima je lakše skoncentrisati se na akademike ujutro, dok bi drugi mogli smatrati da im noćno učenje bolje ide.

Učenje po danu

young caucasian woman drinking coffee in the kitchen working with laptop on sunny morning
Foto: Envato

Studenti koji imaju više energije ranije tokom dana mogli bi imati koristi od učenja ujutro, kada je mozak sposobniji da se fokusira. Nakon punog sna, studenti koji uče tokom dana imaju koristi od obnovljenog i revitaliziranog uma. Ova energija vam omogućuje da se koncentrirate na ono što učite i da ga učinkovitije apsorbirate.

Prednosti učenja tokom dana:

  • Nakon dobrog sna, mozak se puni i spreman je za više znanja
  • Prirodno svjetlo je blagotvorno za vaše oči i održava vas pažljivim
  • Ne ometa rutinu spavanja
  • Jednostavnije je formirati studijsku grupu s kolegama

Učenje po noći

studying at night
Foto: Envato

Za studente koji imaju više energije kasnije tokom dana, učenje navečer ili noću može biti uspješnije. Učenje noću može pomoći studentovoj pažnji i fokusu jer ima manje ometanja, a više mira i tišine. Ako student uči navečer ili noću, od presudne je važnosti da svake noći dobije adekvatan san.

Prednosti učenja kasno navečer:

  • Više mira i spokoja
  • Manje je smetnji
  • Otvoreniji mentalitet za kreativno razmišljanje
  • Spavanje nakon učenja može pomoći učvršćivanju znanja i jačanju pamćenja.