CMBEBiH2015: BiH postaje članica IFMBE (International Federation for Medical and Biological Engineering)

Na prvoj regionalnoj konferenciji za medicinski i biološki inžinjering (CMBEBiH2015), koja počinje u petak, 13. marta 2015.godine, predsjednik IFMBE, gosp.Ratko Magjarević će zvanično saopštiti informaciju da će BiH, odnosno Društvo za medicinski i biološki inžinjering BiH (DMBIUBIH) postati punopravna članica krovne organizacije u ovoj oblasti-Internacionalne Federacije za Medicinski i Biološki Inžinjening.


CMBEBIH2015 cover

Na prvoj regionalnoj konferenciji za medicinski i biološki inžinjering (CMBEBiH2015), koja počinje u petak, 13. marta 2015.godine, predsjednik IFMBE, gosp.Ratko Magjarević će zvanično saopštiti informaciju da će BiH, odnosno Društvo za medicinski i biološki inžinjering BiH (DMBIUBIH) postati punopravna članica krovne organizacije u ovoj oblasti – Internacionalne Federacije za Medicinski i Biološki Inžinjening.

IFMBE je prvenstveno federacija nacionalnih i transnacionalnih društava. Ove profesionalne organizacije predstavljaju interese naučnika u oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa. IFMBE je također nevladina organizacija (NVO), koja je s UN-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), jedinstveno orijentisana ka što kvalitetnijoj isporuci zdravstvene zaštite u svijetu, putem biomedicinskog i kliničkog inžinjeringa.

Ciljevi IFMBE-a su naučni i tehnološki, kao i obrazovni i bibliografski. U području ciljeva medicinskog, biološkog i kliničkog inženjeringa IFMBE-a su poticanje istraživanja i primjene znanja, te prenošenje informacija i promocija svih oblika dobre saradnje. Načini na koje se u ovoj oblasti mogu širiti informacije uključuju: organiziranje Svjetskog kongresa i regionalnih konferencija, objavljivanje vodećeg časopisa „Medical & Biological Engineering & Computing“ (MBEC), web-bazirane IFMBE vijesti, zbornik i knjige s Kongresa. Promoviranje saradnje odvija se kroz umrežavanje programa, radionica i partnerstva s drugim stručnim grupama, npr. Inžinjering Svjetskog Zdravstva.

Uz pridruženu članicu – Međunarodnu organizaciju za medicinske fizičare (IOMP), IFMBE čini neizostavan dio Međunarodne unije za prirodne i tehničke nauke u medicini (IUPESM). Ove organizacije koordiniraju u organizaciji Svjetskog kongresa o medicinskoj fizici i biomedicinskom inžinjeringu svake tri godine.

Sljedeći Svjetski kongres će se održati u Torontu, u Kanadi, na proljeće 2015.godine, gdje se nakon zvaničnog pristupanja naše zemlje, odnosno DMBIUBIH ovoj krovnoj organizaciji, očekuje učešće i predstavnika Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH.

Iz DMBIUBIH pozivaju sve zainteresovane da ne propuste ovaj historijski događaj za našu zemlju. Prva regionalna Konferencija održava se u periodu 13-15.mart 2015.godine na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu.

Portal STUDOMAT.ba je jedan od medijskih partnera Konferencije, a ekskluzivni medijski partneri su N1 televizija, RSG radio, te web portal ekapija.ba. Konferenciju vodi Ika Ferrer-Gotić.

Sve informacije o CMBEBiH možete pronaći na oficijalnoj web stranici Konferencije www.cmbebih2015.dmbiubih.org, a dodatne informacije o samom Društvu na www.dmbiubih.org ili na oficijalnoj Facebook stranici.

(STUDOMAT.ba)